Unul dintre cei mai iubiți interpreți de muzică populară ai României, Petrică Mățu Stoian, şi-a dedicat viaţa muzicii populare. Acesta duce cu cinste mai departe stindardul folclorului, ridicând la rang de șlagăr sute de cântece culese chiar de el, din satele Mehedințiului de munte. Nepot al rapsodului popular Domnica Trop, declarată Tezaur Uman Viu, Petrică Mîțu Stoian s-a născut pe 18 septembrie 1960, în comuna Izverna din județul Mehedinți, casa lui natală fiind chiar aproape de cea a mamei Domnica. Deși a făcut Facultatea de Drept, nu a profesat niciodată, pentru că marea lui pasiune a fost muzica.
Petrică Mîțu Stoian a povestit cum a fost descoperit de realizatoarea emisiunii Tezaur Folcloric de la Televiziunea Română, Marioara Murărescu:
“Marioara Murărescu a venit în zonă la noi, făcând culegeri de folclor pentru teza de doctorat și primarul i-a spus: ‘Avem un băiat care cântă frumos.’ Eram cu tata la coasă, printre niște pruni și sună telefonista, zice: ‘Hai, vino că te caută Marioara Murărescu’. Nu mi-a venit să cred. Cum să vină să mă caute Marioara Murărescu, doar nici nu mă știa. M-am dus acolo, doamna stătea pe un scaun, la primărie, eu slab m-am blocat și era nea Teodor Bălăceanu, Dumnezeu să-l odihnească, cu vioara. Zice dumneaei: ‘Ce faci?’ – mi-a zâmbit. ‘Hai c-am auzit că știi să cânți, cântă-mi și mie ceva.’ Și am cântat o doină, pe care am creat-o când eram copil, ‘Mă duceam cu patru oi’”.
Realizatoarea TV Marioara Murărescu a fost atât de impresionată, atât de vocea lui Petrică dar și de doina creată de el, încât l-a chemat la București să o imprime. Așa a fost începutul, moment din care Petrică Mîțu Stoian și-a dus frumoasele cântece de pe dealurile Izvernei pe marile scene ale lumii, în fața publicului. Acum are sute de cântece, majoritatea culese și imprimate pe albume discografice, iar milioane de români îi îndrăgesc muzica.
Adaugă comentarii