Actualitate

Piloții de la Boboc, aruncați într-un morman de mărăcini. Ce reprezintă acest ritual

O zi încărcată de emoții pentru doi dintre tinerii care s-au școlit la Baza Aeriană de la Boboc. Sublocotenenții Claudiu Fusaru și Daniel Homorozea au executat prima misiune în simplă comandă, iar la finalul primului zbor au primit tradiționalul botez al piloților.

Visul de a deveni piloți de vânătoare începe să prindă contur pentru cei doi elevi de la Boboc. După ore lungi de teorie și practică alături de instructori, a venit momentul ca cei doi sublocotenenți să arate cât de bine se pot descurca singuri la manșă.

Primul care a decolat, la manșa unui avion de reacție, a fost Claudiu Fusaru.

“Ziua de astăzi vine cu o deosebită încărcătură emoțională pentru mine. Acești 4 ani de pregătire, atât teoretică cât și practică, pe alte 2 aeronave s-au concretizat în îndeplinirea unui prim mare vis, să decolez singur cu un avion cu reacție. Această primă misiune executată în simplă comandă sper să fie doar începutul, deoarece următorul mare vis al meu este acela de a deveni pilot de vânătoare pe avionul multirol F16 din cadrul Forțelor Aeriene Române. Mulțumesc tuturor celor ce au făcut posibil progresul meu de până acum: instructori, maiștri militari, colegi, familie și prieteni” a spus Slt.Claudiu Fusaru.

La rândul său Daniel Homorezea a excutat primul său zbor la manșa unui avion reactiv.

“Astăzi, prin executarea primului zbor în simplă comandă pe un avion reactiv, am încununat toată munca și efortul depus, atât din partea mea, cât și din partea instructorilor de zbor, a tehnicilor și a întregului personal care stă în spatele zborului.

Emoțiile primei simple sunt mari, deoarece marchează primul pas în cariera de pilot de vânătoare, dar odată ce cupola avionului s-a închis, acestea sunt lăsate la sol. În continuare, provocările vor fi tot mai mari și mai solicitante, având scopul de a ne pregăti pentru avionul multirol”, a spus Slt. Daniel Homorozean

Misiunea s-a încheiat cu tradiționalul botez al piloților pregătit de personalul Escadrilei a-2-a.

Potrivit tradiției, piloții au fost aruncați, de colegii lor, într-un morman de mărăcini. Obiceiul este unul extrem de vechi, având origini în perioada celui de Al doilea Război Mondial. Practic prin acest moment, colegii îi arată pilotului aflat la primul zbor cât de rău, înțepător, poate să fie la sol, îndemnându-l să rămână cât mai mult timp în aer.

”Asta să fie cea mai mare durere pe care o simte un pilot în urma unui zbor”, ar mai fi o altă explicația a simbolisticii acestei tradiții care este respectată la Boboc de zeci de ani.