Specialiștii Băncii de Resurse Genetice și Vegetale anunță o nouă premieră în domeniul în cercetării. De această dată este vorba despre o plantă cu multiple beneficii pentru tratarea bolilor specifice sezonului rece cum ar fi răceli, febră, probleme respiratorii, fiind în același timp un ingredient minune folosit, în special, în bucătăria asiatică.
Planta studiată și recomandată în această perioadă de cercetătorii buzoieni este susanul sălbatic, o specie unică în România și care a fost recent aclimatizată și ameliorată la Buzău.
”Specialiștii BRGV Buzău au obținut prima creație biologică de susan sălbatic aclimatizată și ameliorată în România. Au fost studiate trei varietăți aparținând acestei specii: Perilla frutescens var. frutescens cu frunze verzi, Perilla frutescens var. crispa f. purpurea cu frunze roșii-grena și Perilla frutescens var. crispa f. viridis cu frunze bicolore (verzi pe partea superioară și mov roșiatice pe partea inferioară)”, anunță specialiștii BRGV.
Potrivit cercetătorilor, susanul poate fi folosit în scop alimentar, medicinal, aromatic și condimentar.
” Frunzele, inflorescențele, fructele, semințele și microplantele sunt folosite pentru aromatizarea mâncărurilor sau ca garnitură, în special în bucătăria japoneză, coreeană și vietnameză, acompaniind foarte bine preparatele pe bază de pește și carne roșie”.
În scop medicinal, susanul sălbatic are multiple beneficii pentru tratarea afecțiunilor respiratorii.
”Planta poate fi utilizată sub diferite forme (proaspătă, tincturi, cataplasme, ulei esențial) în tratarea răcelilor, febrei, migrenelor, anxietății, depresiei, astmului, bolilor respiratorii, alergiilor, problemelor intestinale, intoxicațiilor, antitumoral, antioxidant”
De asemenea, planta are un aspect de liană luxuriantă, fiind ideală pentru realizarea pergolelor și spațiilor de umbrire, cu flori care emană un parfum deosebit, în special dimineața.
Producția pe plantă este de 2,5 kg masă verde, în timp ce recolta uscată variază între 2-4 t/ha, iar producția de semințe poate depăși 700 kg/ha.
Adaugă comentarii