De la temperaturi de vară am trecut brusc la zile friguroase. Dacă la finele săptămânii trecute au fost temperaturi de 30 de grade, sau chiar mai ridicate, de duminică s-a răcit semnificativ. Schimbarea s-a resimțit din plin în ultima zi a lunii septembrie. Luni, în județul Buzău au fost valori maxime de 12-13 grade. Iar în zilele următoare, anunță meteorologii, maximele vor mai câștiga câte un grad, două în fiecare zi.
Toate aceste schimbări de temperatură își pot pune amprenta asupra stării de sănătate. Organismul uman poate fi afectat, mai ales în cazul persoanelor care suferă și de alte afecțiuni.
“Schimbările de temperatură, mai ales la trecerea dintr-un anotimp în altul, necesită o adaptare constantă, continuă pentru organismul uman. Desigur, depinde de vârstă, de activitatea desfășurată și de starea de sănătate a fiecăruia. Resimțim cu toții câteva manifestări legate de răceli mai frecvente, care se manifestă prin tuse, strănut, congestie nazală. Aceste manifestări la nivelul aparatului respirator pot să afecteze și bolnavii cronici de astm bronșic sau de bronșită cronică. La ei se manifestă printr-o exacerbare a simptomatologiei, pot să facă crize respiratorii, temperaturile scăzute le răcesc cel mai repede extremitățile. De asemenea pot să apară durerile de oase, durerile de articulații, pot să apară probleme la nivelul sistemului cardiovascular, adaptarea poate să ridice o nevoie constantă de acomodare pentru cei care au hipertensiune arterială”, atrage atenția dr. Loti Popescu, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău.
Pe de altă parte, trecerea bruscă de la zile de vară la toamnă târzie ne poate influența serios starea de spirit. Pot apărea probleme diverse, de la pierderea energiei și a bucuriei de a face un lucru, până la depresie, sau mai mult. Nu în ultimul rând, în aceste zile cu ploi și temperaturi scăzute, ne-am putea confrunta cu creșterea poftei de a consuma anumite alimente.
“Vorbim despre probleme legate de starea de spirit și de somn, pot să apară fenomene de hipersomnie, să fim obosiți și să vrem să dormim mai mult, sau de insomnie, și de asemenea faptul că soarele a intrat în nori și nu ni se mai arată în aceste perioade de trecere poate să ducă la o scădere a nivelului de serotonină. Această scădere a nivelului de serotonină dă așa numitele tulburări afective sezoniere, care se manifestă prin lentoare, apatie poate și o stare de tristețe, energie scăzută și cel mai important, din punctul meu de vedere, este că poate să apară și poftă crescută de carbohidrați, crește pofta de mâncare pentru că reglarea nivelului de serotonină, între ghilimele, se face și cu carbohidrați. Suntem tentați să mâncăm mai mult ca să avem o stare psihică mai bună. Dacă perioada asta de nevedere a soarelui se prelungește, pentru persoanele care au deja probleme cu sănătatea mintală sau tulburări afective poate să apară riscul de suicid, pentru că tristețea prelungită poate să ducă la depresie, iar depresia crește riscul de suicid.”
Pentru a putea face față acestor schimbări bruște alte vremii, este extrem de important să respectăm câteva reguli clare: să ne adaptăm vestimentația în funcție de cât de frig este afară, dar și să consumăm fructe și legume bogate în vitamina C, pentru a ne asigura o imunitate cât mai bună.
“Toată lumea, dar mai ales toți cei care au probleme la nivelul aparatului respirator este bine să nu uite să mănânce tot ce înseamnă vitamina C adică legume crude și fructe crude și de asemenea dacă este nevoie având în vedere că corpul nostru nu stochează rezerve, nu face rezerve de vitamina C, poate suplimentarea cu forme bune de vitamina C este necesară. Atenție la puseele de tensiune arterială și atenție la accidentele vasculare cerebrale. Este nevoie de respectarea medicației, este nevoie de întărirea vaselor de sânge pentru o bună circulație cerebrală, o bună circulație periferică, la mâini și la picioare. În zilele acestea foarte ploioase și în care temperaturile au scăzut să avem picioarele bine acoperite să nu răcim, să avem o hidratare corectă, să mâncăm legume și fructe crude, să fim atenți la excesul de carbohidrați. Ar trebui să respectăm orarul de somn pe cât posibil, adică ora 22:00 să ne prindă în pat.”
Adaugă comentarii