Actualitate

”Plouă-n mai, ai mălai”, spun bătrânii. Dar meteorologii anunță că…

Luna mai va fi la fel de capricioasă cum a fost întreaga primăvară, cel puțin în prima jumătate. Capriciile vremii se vor regăsi însă mai mult în temperaturi și mai puțin în precipitații.

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru luna mai, iar aceasta arată că, la nivelul întregii țări, precipitațiile vor fi în general slabe. Asta spre disperarea agricultorilor care au făcut însămânțările de primăvară, pentru că ploile sunt esențiale pentru dezvoltarea plantelor. În zona Bărăganului este în continuare secetă pedologică, iar lipsa precipitațiilor va adânci acest fenomen. Vor fi totuși ploi sporadice și chiar excedentare în alte regiuni ale țării.

În ceea ce privește temperaturile, abia de la jumătatea lunii vremea se încălzește așa cum ar trebui, până atunci temperaturile prognozate fiind sub normalul perioadei.

Iată prognoza pe săptămâni, așa cum a fost realizată de ANM:

1 – 8 mai – Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în regiunile extracarpatice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele intracarpatice.

8 – 15 mai – Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile vestice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

15 – 22 mai – Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

22 – 29 mai – Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord- vestice, centrale și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.