Actualitate

Podul de la Vadu Pașii, podul prieteniei politice, deschis vineri. Neagu i-a dăruit lui Romașcanu o bucată din panglică: ”Ia și tu, domn’ președinte, dacă tot ai venit!”

Cel mai așteptat dar și cel mai lung pod din România, amenajat pe un drum județean, a fost, în sfârșit, dat în folosință. Este vorba despre podul de la Vadu Pașii care a fost inaugurat la capătul a trei ani de lucrări. Scenariul deschiderii obiectivului a fost imposibil de anticipat și demn de o peliculă, transformând obiectivul într-un veritabil pod al prieteniei politico-administrative.

S-au tăiat două panglici, lângă fiecare poziționându-se câte o tabără politică. Astfel, primii trei oameni din PSD Buzău s-au aliniat la capătul podului dinspre municipiu, în timp ce la capătul opus s-a aflat primarul PNL de Vadu Pașii, Gheorghe Firon, înconjurat de susținători politici și de localnici. Ca la semnalul unui regizor , cele două grupuri au tăiat panglica în același moment pentru ca apoi să se întâlnească la mijlocul podului.

Pesediștii, umăr lângă umăr. Neagu către Romașcanu, replică neașteptată

De notat că reprezentanții PSD -președintele organizației, Lucian Romașcanu, Petre Emanoil Neagu (încă) președinte executiv, și Constantin Toma, șeful celei mai puternice dintre structurile PSD Buzău- au participat umăr lângă umăr, la eveniment. Asistența a fost cu ochii pe interacțiunea Neagu-Toma, iar cei doi au reușit să salveze aparențele, chiar dacă interacțiunea dintre ei a rămas glacială. Cel puțin la nivel de declarații, Constantin Toma s-a arătat mulțumit de eveniment și context, dar și de faptul că a plecat acasă cu o panglică de la inaugurarea unuia dintre cele mai importante obiective publcie ridicate în ultimii 30 de ani.

”Am o bucată de panglică. O duc acasă cu siguranță. Este bine am participat împreună la acest eveniment, pentru că rolul Consiliului Județean este să creeze cât mai multe conexiuni între localitățile din județul nostru și să ajute la dezvoltarea economică, socială a județului și a fiecărei localități în parte”, a spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Dacă relația dintre cei doi nu mai ia pe nimeni prin surprindere, a existat, totuși, un moment greu digerabil în dialogul dintre primii pesediști ai județului. Imediat după tăierea panglicii, șeful Consiliului Județean, care a avut și rolul de gazdă, instituția condusă de Neagu fiind cea care a finanțat lucrarea, i-a întins șefului său politic o bucată de panglică adresându-i-se cu replica :

” Ia și tu, domn’ președinte, dacă tot ai venit!”

vezi video !

În timp ce între primii trei oameni din PSD Buzău se consumau aceste interacțiuni, la celălalt capăt al podului, o adunare pestriță îl aplauda pe primarul Gheorghe Firon, la tăierea panglicii. Colegi de partid și din primărie, doamne venite în capot, lăsându-și pe moment treburile gospodăriei, consilieri locali, dar și alți localnici curioși, au luat parte la deschiderea noii căi rutiere.

”Am trăit să ne vedem și visul împlinit. Era obiectivul cel mai important de realizat, pe lângă celelalte pe care le avem în curs, sau urmează a le rezolva. Ne-am făcut speranțe mari, vizavi de această investiție, creând condiții pentru locuitorii din localitatea noastră. Bănuiesc că peste 2000 de mașini pe zi vor trece pe acest pod, din punctul nostru de vedere, mai ales că o să înceapă și anumite lucrări pe Drumul European și automat circulația o să fie redirecționată către noi, ca alternativă la zona respectivă”, a declarat Gheorghe Firon.

Ca să fie tabloul complet, podul nou inaugurat a fost și sfințit, iar directorul firmei de construcții și-a asumat toată regia:

”Pentru că așa am gândit eu, deci nu a știut nimeni, până când a sosit domnul Neagu. Eu i-am dat să taie , dumnealui nu a dorit. Dincolo este Vadu Pașii, primarul este de la PNL și aici este PSD. Și este bine să-i împac. Eu nu am treabă nici cu unul, nici cu altul. Și i-am adus la mijlocul podului, am adus și preotul, tot inițiativa mea. Așa am vrut și așa s-a realizat”, a spus Victor Vasilescu, directorul general al SC Integral SA Buzău.

Bucurie la inaugurare și pupături, un proces după

Dincolo de poza de grup de pe pod și de bucuria oamenilor din Vadu pașii, Săgeata, Robeasca, care vor putea scurta drumul până la oraș și înapoi, rămân unele probleme care se vor tranșa în instanță. Constructorul e supărat că nu a beneficiat de actualizare a prețurilor și, implicit, de o creștere a valorii de contract, și a acționat Consiliul Județean în instanță.

„Costurile au fost de 26 de milioane de lei. Nu a fost plătită manopera de constructor. Suntem în litigiu acum, pe problema aceasta, cu ConsiliulJudețean. Eu am plătit 17 lei pe oră la muncitorii necalificați, iar în deviz am doar 5 lei. Cam vreo 4 milioane de lei ar trebui să mai primesc. E mult!”, a spus Victor Vasilescu.

Președintele CJ Buzău are o altă opinie:

”Nu pot să spun că avem un litigiu. Astăzi vreau să gândesc optimist. I-am și mulțumit constructorului. Astăzi nu vreau să-l supăr pe constructor, în funcție de ce vor hotărî cei care trebuie să hotărască, mă refer la instanță, dar eu  cred că nu”, a spus Neagu.

Pentru navetiști, va fi înființat și un traseu nou al societății Transbus. Linia 11 B va traversa Horticolei, Dorobanți, Aleea Sporturilor, zona centrelor comerciale din nordul municipiului cu continuare pe bulevardul Unirii.

Primii șoferi care au traversat podul deschis traficului rutier au salutat finalizarea obiectivului:

”Este o bucurie , cu toate că am așteptat foarte mult. Este un obiectiv zonal important pentru toată regiunea, mai ales că intrarea în oraș se face foarte greu. Cred că acum se va fluidiza traficul. Arată bine, este frumos, să sperăm că o să fie la fel de rezistent”, a spus primul șofer care a traversat noul pod de la Vadu Pașii.