Actualitate

Suspiciuni de mită electorală și transport al alegătorilor la urne, soluționate operativ de polițiști

În primele zece ore de la deschiderea secțiilor de votare, polițiștii buzoieni au primit 38 de sesizări privind incidente electorale produse pe raza județului Buzău. Ceea ce constituie o noutate este modul operativ de gestionare a acestor reclamații, fiind primul scrutin la care soluționarea este anunțată în timpul derulării procesului electoral, astfel încât să nu planeze suspiciuni nejustificate. Din totalul sesizărilor ăprimite în cele zece ore, 34 nu s-au confirmat, în două cazuri s-au întocmit dosare penale, iar în alte două au fost aplicate sancțiuni contravenționale. Un dosar penal a fost întocmit după ce un bărbat a semnalat faptul că un candidat la funcția de primar al orașului Pătârlagele ar fi oferit 30 de lei unei persoane pentru a vota în favoarea sa. În acest caz, indiciile culese din teren au condus la declanșarea cercetării penale pentru a se stabili dacă a fost vorba despre coruperea alegătorilor.

Polițiștii au fost chemați și la Stâlpu fiindcă mai mulți localnici au suspectat că sunt anumite nereguli la ei în localitate. În fața unor secții de votare au fost văzute mașini care reveneau, la anumite intervale de timp, din ele coborând persoane care mergeau să voteze.

Localnicii din Stâlpu au apelat Serviciul de Urgență 112, observând că mașinile sosesc în fața secției și sunt conduse de aceleași persoane, simpatizanți ai unui singur partid. Sătenii din Stâlpu au captat cu telefoanele mobile, momentul în care oamenii coboară din mașini, iar în jur, în apropierea secțiilor de votare este agitație mare.

La vederea jurnaliștilor, oamenii au început să vorbească despre suspiciunile lor, în timp ce polițiștii făceau verificări, în vecinătatea unei secții unde fusese semnalată aducerea alegătorilor cu mașinile.

Biroul de presă al IPJ Buzău a confirmat sesizarea și a anunțat că cercetările sunt în derulare. O situație centralizată la ora 17,00 arăta că situația de la Stâlpu ar fi fost infirmată, alături de alte 33 sesizări primite în cursul zilei.

O situație tensionată a fost și la Râmnicu Sărat unde un cetățean a sesizat poliția pe baza unei observații pe care nu a făcut -o personal și potrivit căreia un candidat ar fi oferit mită electorală. cercetările sunt în derulare. Tot la Râmnicu Sărat, au fost lansate, în mediul online, suspiciuni privind transportul unor alegători la secțiile de votare, dar polițiștii le infirmă și spun că nu au primit vreo reclamație concretă, în situația semnalată în online.