Actualitate

Polițistă, hărțuită la locul de muncă de superiorii săi! Cum s-a apărat femeia. Caz, în premieră la Buzău

Hărțuită timp de aproape doi ani de superiorii săi, o polițistă locală din Râmnicu Sărat a primit, în sfârșit, un ajutor. Este vorba despre o angajată din cadrul Poliției Locale din municipiul Râmnicu Sărat care i-a acuzat pe doi dintre șefii săi că i-ar fi făcut probleme la serviciu, iar pentru a-și face dreptate, femeia a cerut ajutorul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Dovezile aduse de polițistă au convins,  astfel că cei doi superiori, respectiv directorul executiv şi şeful Serviciului Disciplină şi Siguranţă Rutieră al instituţiei, au fost sancționați. Decizia dată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru polițista din Râmnicu Sărat reprezintă o premieră pentru județul Buzău.

Povestea polițistei din Râmnicu Sărat a început în urmă cu doi ani, când, povestește femeia, ”în fişa postului i-au fost adăugate şi atribuţiile de ordine şi linişte publică – făcându-se presiuni pentru semnarea în această formă”. În plus, angajata a povestit că, după ce i-au fost delegate aceste atribuții, era chemată la serviciu și în zilele libere. Mai mult decât atât, polițista a reclamat faptul că ”pe parcursul anului 2020 cât şi în trecut, i-a fost obstrucţionată activitatea de control atât de directorul instituţiei, dar, mai ales, de către șef Serviciu Siguranţă Rutieră (6 luni Director Adjunct) prin diverse metode precum “Nu e nici o maşină disponibilă acum.”, “Lasă că te duci mâine”, totul culminând cu “Nu te duci pe construcţii. Tot ce e de construcţii îmi spui mie.”

”O situaţie discriminatorie s-a petrecut şi, în anul 2019, când a participat la cursuri de formare profesională (august 2019) şi nu a primit norma de hrană pentru perioada aferentă, deşi toţi colegii care au participat la astfel de cursuri, inclusiv contabila, au primit norma de hrană întreagă. La insistenţele sale şi doar la apariţia unui raport scris, a primit suma cuvenită abia in luna decembrie a anului 2019”, se mai arată în raportul întocmit conform spuselor angajatei.

Polițista a reclamat inclusiv hărțuire fizică din partea unui fost coleg de muncă, fapte despre care spune că s-au petrecut chiar în prezența șefului Serviciului Siguranță Rutieră, cel care deține și funcția de consilier de etică.

”Pe parcursul ultimilor ani, petenta a fost hărţuită moral şi chiar fizic de fostul coleg de birou (…) Acesta o şicana sistematic la birou, fapt ce a condus la mutarea sa într-un alt birou după mai multe insistenţe către Directorul instituţiei. Acesta a îmbrâncit – o intenţionat de mai multe ori, de două ori, chiar în faţa Şefului Serviciului Siguranţă Rutieră, ce deţine şi funcţia de consilier de etică, acesta spunându-i ulterior “Apreciez că n-ai făcut un caz din asta”.

De asemenea, angajata a povestit că ” a fost ameninţată, mai mult sau mai puţin direct/evident, în mai multe rânduri de către Şef Serviu Siguranţă Rutieră,  că va fi dată afară dacă va încerca să se adreseze unei instituţii abilitate, că i se va diminua salariul,  că va instiga colegii împotriva sa, dând publicităţii raportul prin care își exprimă punctul de vedere,  că e posibil să recurgă la violenţă fizică,  că e posibil să nu mai fie aptă medical,  că vor face în ture şi vor face orice doreşte dânsul pentru că aşa doreşte dânsul,  că nu va mai face construcţii, toate acestea pe un ton agresiv şi ameninţător”

Toate aceste situații de la locul de muncă au determinat-o pe femeie să ceară ajutorul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, instituție care, după discuția cu polițista, a concluzionat că aceasta a ajuns într-o stare ”depresivă vizibilă”, dar și că i-a fost afectată relația mamă-fiică.

”Toate aceste situaţii au creat o depreciere a condiţiilor de muncă şi totodată o depreciere a sănătăţii mentale şi deteriorarea gravă a relaţiei mamă-fiică, petenta ajungând acasă după o zi de muncă fără a mai fi atentă la nevoile fiicei ei (elevă în clasa a Xl-a) şi având un comportament rece ceea ce o afectează emoţional prin lipsa de comunicare, fiind o familie monoparentală. (…)Simțindu-se discriminată și hărţuită petenta nu reusește să se odihnească sau să fie productivă şi după programul de muncă, are o stare depresivă vizibilă”.

Pe de altă parte, cei reclamați spun că aspectele sesizate de polițistă nu intră nicidecum în competențele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, iar șeful direct al unui angajat poate stabili sarcinile pentru fiecare în parte, cu scopul eficientizării activității instituției.

”Raportat la obiectul petiţiei, reclamatul apreciază faptul că cele relatate de petentă nu se circumscriu dispozițiiilor O.G 137/2000, şi. implicit, nici competenţelor CNCD. Reclamatul consideră că stabilirea unor sarcini de serviciu de către şeful ierarhic superior în scopul atingerii obiectivelor şi indicatorilor instituţiei, nu poate fi considerată o formă de discriminare sau hărţuire atît timp cât acestea sunt în concordanţă cu atribuţiile legale ale Poliţiei Locale, stabilite de Legea 155/2010- legea poliţiei locale şi H.G. 1332/2020- regulamentul cadru de organizare a poliţiei locale, atribuţii care se regăsesc în fişa de post”

Totuși, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a apreciat că ” s-a realizat și o îngrădire a dreptului la muncă al petentei, întrucât i-a fost diminuată atribuția principală de serviciu, aceea de control în domeniul construcțiilor, primind alte atribuții, concomitent cu schimbarea frecventă a regimului de lucru (în luna ianuarie 2021 planificarea a fost schimbată brusc la mijlocul lunii, astfel încât orice planuri și programări pe care le-a făcut la începutul lunii au fost date peste cap)”.

În final, s-a constata că femeia a fost discriminată la locul de muncă, iar cei doi superiori au primit cât un avertisment.

” Colegiul director va constata că se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare potrivit art.2 alin. 1 și art.2 alin.5 din O.G nr.137/2000 și va aplica reclamaților – Șef Serviciu Disciplină și Siguranță Rutieră și – Director Executiv sancțiunea avertismentului, formulând totodată recomandarea de a evita în adresare formulări susceptibile să genereze un cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv”.

Decizia reprezintă o premieră pentru județul Buzău. În același timp, vine să confirme o practică adesea întâlnită în instituții publice, menită să intimideze funcționarii sau personalul contractual, deși legea îi protejează pe aceștia. Din 2020, există o lege care sanționează hărțuirea morală la locul de muncă, iar amenzile pot ajunge până la 200 000 de lei.