Actualitate SĂNĂTATE

Posibile explicații pentru conflictul din Secția Chirurgie Plastică a Spitalului Județean. ”Lipsă de disciplină..Sunt mici Dumnezei pe multe secții medicale!”

Conflictul dintre doi medici din Secția Chirurgie Plastică a Spitalului Județean de Urgențe Buzău, care a escaladat până la agresiune fizică și verbală, continuă să producă ecouri, în timp ce se desfășoară o cercetare administrativă și urmează și o analiză în forurile Colegiului Medicilor. Subiectul impactează puternic la nivelul imaginii spitalului, putând să producă serioase prejudicii încrederii pacientului în modul în care poate beneficia de servicii medicale profesioniste într-un asemenea loc.

Expunerea mediatică pe care o are cazul a generat și o serie de comentarii cu privire la resorturile posibile ale conflictului, dar și la modul în care poate fi soluționat cât mai repede și evitate, pe viitor, asemenea incidente.

”Eu cred că acolo e o chestiune de orgolii. Sistemul medical e patronat de mici Dumnezei pe multe secții medicale, acolo se nasc controverse care n-au legătură cu chestiuni de ordin medical. Adică, ei nu se ceartă pe cum să trateze mai bine un caz medical, ci pe cine are acces mai rapid la un pacient, sau în sală, pentru o șpagă. Majoritatea conflictelor pe care le știu eu în sistemul medical sunt de genul acesta. Nu știu în acest caz de la ce s-au luat,…,dar vedeți de ce era important să existe camere de luat vederi acolo? Eu am solicitat Consiliului Județean Buzău și cred că dacă ar fi existat supraveghere video, acești medici aveau jena de a ajunge la asemena scene.” a declarat, într-o intervenție la Focus TV, deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Parlamentarul a insistat și asupra faptului că situația trebuie tranșată cât mai repede pentru a nu produce deservicii și mai mari unității spitalicești:

”Aici este clară lipsa de disciplină. Eu sper ca domnul manager să ia atitudine pe linia de disciplină a muncii. Nu mergi la serviciu să faci circ, nu mergi la spital să te certi cu un coleg, de față cu pacienții , să te dedai la acte de violență verbală sau fizică…Este foarte trist să aud că doi profesioniști care ar trebui să se ocupe strict de bolnavi și să colaboreze, ajung să se bată. ..Să nu ne obișnuim cu răul! Cel mai rău e să credem că unui profesionist (un medic recunoscut ca atare), că datorită modului în care își face treaba ca medic,  îi putem ierta comportamente imorale, indecente, abuzuri împotriva pacienților sau personalului medical. ..Dacă un medic e abuziv, el nu va lăsa pe nimeni să crească în jurul lui, nici profesional, nici uman, nici relațional. ..Aceste excese creează o atmosferă neplăcută în jurul pacientului…Să nu ne prefacem că e ceva minor. Este o problemă majoră când doi medici se iau de cap într-un spital. E clar că în ziua aceea și în cele care vin nu se vor mai concentra pe pacient. Ce trebuie făcut, pe termen scurt, e ca cei din conducerea spitalului și Colegiul Medicilor să le supravegheze activitatea în așa fel încât să nu sufere pacienții din cauza lor.”

În aceeași idee, a efectelor care se pot răsfrânge asupra pacienților, a comentat, tot la Focus TV, și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilro Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

”E păcat pentru că, scăzând încrederea în medici, va fi o problemă pentru pacienți. Pentru că sistemul poate fi la capacitate redusă, subfinanțat, cu diverse neajunsuri. Dar medicul ar trebui să fie pe primul plan și să fie cel care asigură încrderea în sistem. Cred că trebuie luate lucrurile în serios… Apoi, știm cu toții că există și în spital o anumită ierarhie. Avem șef de secție, director medical, manager. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne ocupăm și de managementul unui spital, nu doar de a trata și atât.”

În urmă cu o săptămână și jumătate un conflict izbucnit în Secția Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului Județean a escaladat. Medicul Alexandru Mahovici îl acuză pe colegul său de secție, Mihai Tache, că l-a agresat fizic și verbal. Detalii AICI.