Actualitate

Spitalul Județean se aglomerează cu pacienți COVID-19. Printre noile confirmări se numără și cadre medicale

Virusul SARS-CoV-2 se transmite din nou extrem de rapid ceea ce face ca și Spitalul Județean Buzău să se umple de pacienți COVID-19. De altfel, astăzi, situația pe secțiile care tratează bolnavii infectați cu coronavirus este una îngrijorătoare. Potrivit conducerii unității medicale, secția Pneumologie nu mai are niciun pat liber, în timp ce la Boli Infecțioase ar mai putea fi internate doar 7 persoane.

„Acum avem 48 de pacienți internați și mai avem libere pe secțiile COVID doar 7 locuri, respectiv la Boli Infecțioase unde din cele 29 de paturi sunt ocupate 22. Secția Pneumologie este ocupată, 12 paturi din 12, iar la ATI mai avem un loc liber”, a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău.

Pentru a se evita un blocaj din cauza numărului în creștere al pacienților COVID-19, conducerea Spitalului Județean a  dispus reînființarea salonului tampon unde să fie internați, în special, copiii și aparținătorii acestora. Însă, la nevoie, vor fi internați și adulții confirmați cu infecția cu SARS-CoV-2 care nu mai locuri pe cele două secții.

”Datorită faptului sunt foarte mulți copii cu prezentări SARS-CoV-2, săptămâna trecută am deschis o zonă tampon la etajul patru al Spitalului Județean, cu 35 de paturi. Acum acolo avem ocupate doar 10 paturi de 7 copii și trei aparținători”, a spus Damian.

Din păcate, printre bolnavii diagnosticați în ultima perioadă se numără și cadre medicale din Spitalul Județean. Mai exact este vorba despre un medic și o asistentă. Totuși, vestea bună este că perioada de internare este una mult mai mică decât în valurile anterioare, iar simptomele de boală sunt ușoare, fără afectare pulmonară.

„Perioada medie de internare ar fi de 4-5 zile, față de alte valuri COVID-19, când internarea era de la 9 la 18-20 de zile. În general, nu sunt afecțiuni pulmonare dar vin cu simptomele cunoscute, febră, stări de oboseală, nas înfundat, durere în gât. Dacă evoluția pacienților va fi în creștere imediat facem modificările. Vom putea mări numărul de paturi atât la ATI, unde putem ajunge până la 17, și încă 39 pe secții”, a mai spus Claudiu Damian.

În ultimele 24 de ore la Buzău au fost diagnosticate 164 de persoane, cel mai mic pacient având doar 4 luni.