Actualitate

Poveste de succes. De la pionieratul în servicii medicale private, la Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău

Are o carieră de peste patru decenii, fiind deschizătorul de drumuri în piața serviciile medicale private din municipiul Buzău, reușite care l-au nominalizat acum la titlul de Cetățean de Onoare al orașului.  Este vorba despre Paul Costache, medicul care în 1998 a înființat prima clinică privată cu laborator de analize din Buzău, iar două decenii mai târziu un spital privat pentru îngriji paliative, la Mărăcineni.

Medicul buzoian este născut pe 9 aprilie 1951, în comuna Movila Banului. A urmat școala generală în localitatea natală și liceul la Colegiul Naţional Bogdan Petriceicu Hasdeu. Și-a continuat studiile în Medicină, la facultatea din Iași. Stagiatura a făcut-o la spitalul Mihăilești, iar după examenul de rezidențial s-a specializat în medicină internă. Următorii nouă ani a profesat la Spitalul de Pârscov. Din 1989 însă a renunțat la sistemul medical de stat și a decis să lucreze în privat.

Zece ani mai târziu a înființat prima clinică privată cu laborator propriu de analize din municipiul Buzău, acolo unde Paul Costache profesează și astăzi, pe specialitatea medicină internă,  cu competente in Gastroenterologie.

”Totul a început cu doar câteva servicii și un laborator într-un apartament din orașul Buzău. Clina noastră a fost prima clinică privată cu laborator propriu din Municipiul Buzău”.

La aniversarea a 20 de ani a centrului medical, medicul și soția sa au inaugurat, la Mărăcineni, și un spital privat pentru bolnavi cronici și cei care au nevoie de îngriji paliative.  

”A fost un parcurs de muncă asiduă, de anduranţă, care i-a dat satisfacţia realizării unu sistem medical cu multiple servicii, atât în ambulator cat și in regim spitalicesc. Domeniul care l-a atras în mod deosebit în practica medicală a fost acela al medicinii stilului de viaţă, deoarece aproape 90% din patologie se datorează unor obiceiuri și practici de vieţuire nesănătoasă. Consideră că înlăturarea acestora şi implementarea unui stil de viață sănătos realizează adevărate minuni la costurile cele mai mici și fără efecte secundare”, scrie în proiectul de hotărâre care îl propune pe Paul Costache Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău.

În lumea medicală, dr. Paul Costache este cel care își învață pacienții că ” organismul are inteligenţa de a se reface in mod miraculos”

”Există o particularitate fundamental lăsată de Dumnezeu în biologie, anume autovindecarea. Dacă dai la o parte toate lucrurile dăunătoare din stilul de viaţă şi folosești inteligent cei opt factori sanogenetici – aerul curat, apa, lumina soarelui, hrana sănătoasă, activitatea fizică șî intelectuală, odihnă, temperanţa și cultivarea echilibrului psihoafectiv și spiritual – organismul are inteligenţa de a se reface in mod miraculos”.

Proiectul care îl propune pe Paul Costache Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău va fi supus votului consilierilor locali în ședința din 25 aprilie.

Etichete