Actualitate

Povestea incredibilă a singurului elev care a luat bursă de performanță în pandemie. Orele online l-au ajutat să-și descopere pasiunea

Pandemia a adus multe provocări pentru elevi, iar cea mai mare dintre ele a fost școala online. Statul în fața unui calculator sau, mai rău, orele desfășurate cu ajutorul unui telefon, a reprezentat o corvoadă pentru mulți copii. Însă, există și excepții. Pe Cristian, elev la Colegiul Național ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, timpul îndelungat petrecut în fața unui dispozitiv l-a ajutat să-și descopere pasiunea și chiar să devină olimpic. De altfel, a fost sigurul elev care a obținut o medalie la o competiție națională în pandemie devenind, totodată, și singurul elev din Buzău care a primit o bursă de performanță în ultimul an.

Nicolae Cristian Macovei are 17 ani și este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, unde învață încă din clasa a V-a. Când a ajuns în clasa a IX-a și a fost nevoit să-și aleagă profilul clasei în care urma să învețe pentru următorii patru ani, adolescentul a mers către bio-chimie. Pandemia însă i-a schimbat complet alegerea și l-a ajutat să-și descopere adevărata pasiune, respectiv informatica.

”În pandemie, stând foarte mult în fața calculatorului am descoperit că îmi place informatica. Și așa, am început, puțin câte puțin, până când, în semestrul II, în clasa a X-a, am decis să mă transfer de la clasa mea, cu profilul bio-chimie, la matematică-informatică, intensiv”, ne-a povestit Cristian.

Tânărul a început să se pregătească din ce în ce mai mult pentru această disciplină până când, tot în clasa a X-a, a ajuns să participe o competiție națională, fiind singurul buzoian calificat din Buzău.

”Am obținut al doilea rezultat la OSEPI. Este o competiție de informatică, Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. Am fost singurul din Buzău care a trecut de etapa județeană și cred că în finală am fost circa o sută de elevi. În fața mea a mai fost doar un rezultat și apoi am fost trei participanți cu același punctaj”, a spus Cristian.

Cu acest rezultat național, Cristian a fost singurul buzoian care în pandemie a primit bursă de performanță, iar liceanul se pregătește deja pentru următoarele rezultate excelente.

”Nu știu ce voi face după terminarea liceului. Probabil Politehnică, deocamdată mă pregătesc pentru următoarele competiții. Un astfel de concurs este destul de greu. Mă pregătesc și în particular. Doar cu ceea ce înveți, de exemplu, pentru Bacalaureat nu ai nicio șansă la o astfel de olimpiadă”, a spus Cristian.

Adolescentul spune că pentru el școala online a fost impulsul de care a avea nevoie și că îndeamnă pe toți copiii să învețe partea bună din fiecare activitate. În plus, el spune că așa a decis să-și valorifice timpul pe care îl petrecea în fața calculatorului, învățământ. Cristian învață circa 2 ore pe zi la informatică dar are timp și pentru chitară, tenis și să se plimbe cu bicicleta, adică pentru alte lucruri care îi plac la fel de mult. Cristian mai are însă o regulă: nu petrece timp pe conturile de socializare: ”nu-i văd scopul contului de Facebook”, este de părere Cristian.

Nicolae Cristian Macovei este unul dintre elevii de 10 ai Buzăului. Liceanul a obținut nota maximă și la Evaluarea Națională, iar un alt rezultat de excepție al adolescentului este și premiul III la Olimpiada Națională de Chimie.