Actualitate POLITICĂ

POZA LA MINUT A ALEGERILOR LOCALE BUZĂU 2020. Cum pot fi interpretate rezultatele parțiale ale scrutinului de duminică

Alegerile locale de duminică au avut ca rezultat confirmarea deplină în calitate și de lider politic a primarului de Buzău, Constantin Toma. El a câștigat de o manieră zdrobitoare un al doilea mandat pentru șefia Palatului Comunal, obținând în final 78 la sută din voturile electorilor din municipiul reședință de județ. Mai mult decât atât, Toma a avut un aport important și la victoria PSD la nivelul Consiliului Județean, pentru că o treime dintre voturile către Consiliul Județean vin din municipiul Buzău. Un rezultat bun a obținut și Emanoil Neagu care a luat 56 la sută din voturi, totuși cu mai puțin de un procent decât partidul, chestiune care a creat ceva discuții în interiorul PSD, aspectul fiind pus pe seama siglei alianței PNL cu Pro România, care a fost încurcată de unii alegători mai puțini inițiați în tainele votului.

O victorie importantă a obținut Sorin Cîrjan la Rm.Sărat într-o luptă grea cu un fost primar, Viorel Holban, care a candidat pentru PNL, o luptă care până la urmă a fost tranșată neașteptat la o diferență mare de voturi.

Astfel, Cîrjan a luat 52.05 la sută din voturi în timp ce liberalul Holban a obținut doar 29.20. Judecând prin prisma rezultatelor, alianța PSD Pro Râmnicu Sărat a funcționat bine. De fapt, atunci când s-a făcut această alianță la nivelul Consiliului Județean, a fost vizat chiar Râmnicul pentru a maximiza astfel șansele lui Cîrjan, din cursa pentru Primărie retrăgându-se Felix Rache de la Pro România.

Au fost și cazuri în care candidați ai PSD au obținut scoruri de nivelul începutul anilor 90, cum ar fi Ionel Dobrița de la Berca, primar care a luat 88 la sută sau cel de la Mărăcineni, care după o pauză de aproape 4 ani a revenit și a reușit să câștige Primăria cu 90 la sută. Constantin Dumitru a tras evident în sus și lista PSD a Consiliului Local, partidul luând 82 la sută dintre voturile electorilor de la Mărăcineni. Așadar, PSD rămâne principala forță politică a județului, câștigând cele două municipii, orașul Nehoiu cu Ionuț Milea, Pătârlagele și Pogoanele.

În consecință, e de observat că primarul Toma a devenit un important jucător politic, numărul de voturi primit creându-i o importantă legitimitate și constituind astfel un pol de putere inclusiv în PSD, alături de Neagu, care deși are un rezultat mai slab, a primit un vot direct semnificativ. Deci, PSD are acum 3 lideri importanți: Marcel Ciolacu, Constantin Toma și Petre Emanoil Neagu.

PNL, rezultate mai mult sau mai puțin așteptate

În municipiul Buzău, doctorul Adrian Zoican, candidat la Primăria Buzău, a luat puțin peste 7 procente, clasându-se pe locul 2 după Toma. Zoican a fost la jumătatea scorului obținut de partid, ceea ce arată că unii dintre alegătorii de dreapta au votat lista PNL pentru Consiliul Local și pentru Consiliul Județean, dar nu și pe Zoican, ci pe Constantin Toma.

Printre perdanți se numără și Constantin Ionescu, care a tras cartea necâștigătoare plecând de la PNL și candidând la Primărie din partea Pro România. El a obținut 2 la sută din voturile date de buzoieni, la fel ca și Pro România, însă e de remarcat faptul că aici, la nivelul municipiului Buzău, între cele două partide, PSD și Pro România, nu a fost parafată alianță, ca la județ.

Astfel că cei care ar fi vrut să voteze Pro România, la municipiu, e posibil să fi votat pentru PSD.

Cu cele două procente obținute după votul de duminică, Ionescu nu intră în Consiliul Local Municipal, aflându -se în această situație pentru prima dată în ultimii 15-20 de ani.

PMP Buzău, primul din țară la rezultate

PMP Buzău a obținut la Consiliul Local 6.5 la sută, cel mai bun rezultat obținut de organizație județeană din țară.

Cu acest rezultat și cu primarii din teritoriu pe care îi contabilizează după alegerile din 27 septembrie, deputatul Adrian Mocanu, lider al PMP, a câștigat postura de a face jocuri politice, atât aici, în plan local, cât și la București, pe baza mandatului său de deputat și a celui de senator a colegului de partid, Dorin Bădulescu.

La Buzău, USR Plus a luat un singur primar, la Lopătari. Nu a intrat în Consiliul Județean și are 2 mandate în Consiliul Local Municipal.

Cu aceste rezultate, USR a luat la Buzău doar o parte din votul politic scontat pentru că și în cazul acestei alianțe o parte dintre useristii din municipiul Buzău ar fi putut vota si ei cu primarul Constantin Toma.