Divertisment Social

PRĂPĂDUL ABĂTUT ASUPRA INDUSTRIEI DE DIVERTISMENT! Aceștia sunt loviți cu adevărat de criza sanitară! Confesiunile lui Vali Blidaru, artistul fotograf al nunții tale

Pandemia de coronavirus a îngenunchiat toată breasla celor care lucrau la organizarea unui eveniment. Fie că vorbim de dj, de patronii localurilor în care se organizau nunțile ori botezurile, fie că ne referim la muzicanți, videografi sau fotografi. Cu toții trăiesc vremuri dificile, după ce toate evenimentele la care erau căutați au fost amânate ori chiar anulate, din cauza coronavirusului. Unii dintre ei se gândesc să se reprofileze, alții iau această perioadă ca pe un bun prilej de a se perfecționa, de a se școli, pentru a fi și mai pregătiți atunci când vor putea merge, din nou, la evenimente. Până și cei mai cunoscuți și apreciați fotografi spun că traversează o grea perioadă de când a început nebunia coronavirusului.


Vali Blidaru, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din Buzău, a acceptat să vorbească cu reporterii șansanews.ro despre modul în care l-a afectat pandemia de coronavirus. Cu aparatul de fotografiat în mână de prin anii 90, cu evenimente la care era arvunit de pe un an pe altul sau chiar cu doi ani înainte, Vali Blidaru s-a trezit, asemenea tuturor fotografilor de evenimente, în situația de a-i pica tot ce înseamnă nuntă ori botez.


”Toate evenimentele s-au amânat. Au mai rămas nunțile care sunt programate în septembrie și octombrie, pentru că mirii nu au luat încă o decizie. Prima nuntă pe care o am e pe 15 august, e prima care ar putea fi de la începutul lunii noiembrie anul trecut. Botezuri am mai avut în cursul lunii ianuarie 2020, dar de când cu pandemia niciun eveniment nu s-a mai ținut, pentru că nu s-au putut organiza. E o perioadă mai dificilă, dar am avut noroc că sunt sănătos și nici nu am avut cheltuieli neprevăzute”, spune Vali Blidaru pentru șansanews.ro.


În lipsa evenimentelor, fotograful buzoian spune că doar fotografia de produs, de studio, și fotografia de familie sunt singurele activități generatoare de profit. Are câțiva clienți din Buzău și București care îi solicită serviciile, dar și un client din Londra, un român care are un site de vânzări online și care îi trimite constant prin curier produsele.

“Fotografia de produs a fost salvarea mea în această perioadă pentru că piața de evenimente, grosso modo, s-a dus. Circa 90 la sută din ce era s-a dus. Și suntem cu toții afectați: fotografi, muzicanți, videografi, restaurantele sunt și ele puternic afectate. Cine nu are terasă acum nu o duce prea bine. Dacă lucrurile continuă așa trebuie să mă gândesc și la o activitate suplimentară”.


În lipsa evenimentelor, fotograful se ocupă de grădina pe care o are, într-un sat din comuna Beceni, însă spune că la un moment dat va trebui să-și reconsidere situația, pentru că va trebui să câștige bani din ceva.

”Îmi cultiv solarul, grădina, o parte din mâncarea necesară e asigurată prin forțe proprii, dar nu pot să faci totul în grădină, tot ai nevoie de bani. E o perioadă dificilă și cred că va fi și mai dificil, pentru multă lume”.


Oricât de greu îi va fi, fotograful spune că nu va ajunge să-și vândă aparatura în care a investit, pentru că un fotograf nu face niciodată asta:

”Să-mi vând sculele? Niciodată. E vorba și de pasiune aici, nu numai o afacere”.


Vali Blidaru face fotografie din anul 1996. Înainte de pandemie, era unul dintre cei mai cunoscuți și ceruți fotografi de evenimente. Tarifele practicate de el plecau de la 700 de euro pentru o nuntă iar pentru o botez de la 350 de euro, putând crește în funcție de cerințele clienților săi.

Vali Blidaru are și o părere personală vis-a-vis de ședințele foto în timpul pandemiei, când mirii și nuntașii sunt cu mască pe față:

” E de neacceptat. Mai bine nu faci, faci o poză ca document să-și aducă oamenii aminte, dar să faci fotografii așa, e de neconceput.”