Actualitate Agricultura acum Social

PRECIPITAȚII RECORD. A plouat în luna mai cât în primele patru luni din an

”Plouă-n mai, ai mălai”, spune o vorbă din popor în care anul acesta fermierii și-au pus speranța mai mult ca niciodată. După luni la rând în care nu a nins și nici nu a căzut niciun strop de ploaie, luna mai a adus precipitații abundente în mai multe zone din țară. Cantități record au fost înregistrare și în Buzău.

O stație meteo privată amplasată în municipiul Buzău arată cantități de peste 80 de litri pe metrul pătrat.

Pentru luna mai, la statia mea meteo privată pe care o am amplasată pe un bloc în Dorobanți am înregistrat 85 de litri pe metru pătrat. A fost o lună foarte bună din punct de verde al precipitațiilor în comparație cu media normală pentru această perioadă, respectiv 60 litri pe metrul pătrat. Iunie se preconizează foarte bogată în precipitații. Și, din câte știu, și la stația ANM a fost înregistrată aproximativ aceeași cantitate de precipitații”, a declarat Ciprian Marcoșanu, proprietar stația Meteo Buzău.

De altfel, primele precipitații însemnate au fost înregistrate chiar în primele cinci zile ale lunii mai când, potrivit datelor oficiale furnizate reporterilor SANSANEWS de ANM, la stația din municipiu Buzău au fost înregistrate 37 de litru pe metrul pătrat, la stația de pe vârful Penteleu 24 litru pe metrul pătrat, iar la cea de la Pătârlagele 20 de litri pe metrul pătrat.

Din păcate, după cum se poate observa, precipitațiile nu au fost răspândite uniform pe tot teritoriul județului astfel că sunt în continuare zone unde deficitul de apă din sol se menține ridicat.

O cantitate însemnată de precipitații a căzut în schimb în comuna Smeeni, o importantă zonă pentru agricultură. Aici, precipitațiile au depășit chiar cantitățile înregistrate în total, în primele patru luni ale anului.

Pe parcursul lunii mai, am înregistrat la stația de la ferma din comuna Smeeni 95 de litri pe metrul pătrat. A refăcut un pic, circa 30% din deficitul din sol cu care am pornit din iarnă, dar pentru culturile din toamnă, afectate de secetă, mare lucru nu a făcut această ploaie. În schimb , precipitațiile din luna mai au fost foarte benefice pentru culturile de porumb și floarea soarelui și până la momentul acesta ele nu ar mai suferi de apă. Vom vedea lunile ce urmează, dar pot spune că luna mai a fost cea mai ploioasă. Practic, cantitatea de precipitații înregistrată în mai a fost mai mare decât cea înregistrată în toate cele patru luni de la începutul anului”, a explicat Ionuț Drugea, inginer agronom.

De altfel, informațiile oficiale furnizate reporterilor SANSANEWS de ANM arată că în luna ianuarie 2020 au fost înregistrate în doar 3 litru pe metrul pătrat la stația din Pătârlagele față de 62 de litri cât se înregistrau în ianuarie 2019.

În luna februarie cea mai mare cantitate de precipitații a fost înregistrată la stația de pe vârful Penteleu, respectiv 49 de litri pe metrul pătrat, iar în martie la Bisoca se înregistrau 34 de litri pe metrul pătrat. Totuși cantitățile au fost neînsemnate cantitativ în comparația cu nevoia de apă din sol motiv pentru care zeci de mii de hectare de grâu, orz și rapiță au fost distruse de secetă, Buzăul fiind printre județele cele mai afectate de lipsa de precipitații.