Social

SFÂȘIETOR! DRAMA UNUI COPIL DE 9 ANI CARE ȘI-A PIERDUT TATĂL ÎN SPITALUL JUDEȚEAN. Își așteaptă părintele, nu știe că a rămas orfan. Protecția Copilului, pe jar

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău a demarat o anchetă într-un caz cutremurător al unui copil de nici 9 ani, din Buda, care a rămas fără tatăl de care era foarte atașat, copil care nu știe nici acum, la două zile de la decesul părintelui său, că acesta nu mai este. Specialiștii din cadrul DGASPC Buzău au demarat  verificări pentru a stabili dacă minorul va preluat într-un centru de plasament sau va fi preluat de mamă, care trăiește în același sat, la Buda. De asemenea,  psihologii vor încerca miercuri să-i spună copilului că tatăl lui nu mai este.

Autoritățile au intrat pe firul acestei povești tragice după ce pe 1 iunie, un bărbat de 46 de ani din Buda a murit în Spitalul Județean Buzău. Pe 28 mai, bărbatul a fost preluat de salvare de la domiciliu, după ce mai multe zile a acuzat dureri de stomac. Odată cu el, cu salvarea a fost preluat și fiul de aproape 9 ani, dat fiind că minorul nu putea fi lăsat în grija sorții. Cei doi locuiau singuri într-o casă sărăcăcioasă, la marginea localității, mama copilului fiind plecată de acasă după ce bărbatul ar fi agresat-o.

Ajunși la spitalul din Buzău, copilul a fost internat la Pediatrie iar bărbatul a fost băgat imediat în operație. Nu a putut fi salvat având o peritonită gravă. Decesul a survenit pe 1 iunie.

De atunci, copilul se află internat în  Spitalul Județean și nu știe nici acum că tatăl său a murit.

Urmare a acestei situații, sesizată de reprezentanții Spitalului Județean, conducerea DGASPC Buzău a demarat o anchetă.

”Reprezentanții DGASPC Buzău au fost sesizați în data de 2 iunie de către asistentul social din cadrul SJU Buzău, cu privire la situația unui minor în vârstă de 8 ani și 11 luni, care se afla împreună cu tatăl biologic în unitatea spitalicească. Cei doi au fost internați din data de 28 mai, bărbatul având multiple probleme de sănătate, care au dus la decesul său pe 1 iunie. Reprezentanții CTC s-au investit și au întreprins demersuri specifice de evaluare inițială, respectiv contactarea autorităților locale în vederea obținerii de informații privind situația socio-familială a familiei minorului în cauză și menținerea legăturii telefonice cu asistentul social din cadrul SJU Buzău”, a declarat miercuri pentru șansanews.ro purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

Conform reprezentanților DGASPC, copilul era foarte atașat de tatăl său: ”Din informațiile pe care le deținem, copilul nu are paternitatea cunoscută, relațiile între cei doi părinți s-au deteriorat, minorul fiind crescut de tatăl biologic, față de care a dezvoltat o relație de atașament.”

Miercuri, mama  băiatului s-a prezentat la spital, unde este fiul său internat, reprezentanții DGASPC urmând a sta de vorbă cu femeia și a decide dacă băiatul poate merge la ea sau va fi internat într-un centru de plasament.

”În acest moment este prioritară acordarea de servicii de consiliere și suport pentru copil, în vederea diminuării traumei, urmând a se continua demersurile în vederea identificării unei soluții de permanență ”, a mai declarat pentru șansanews.ro purtătorul de cuvânt al  DGASPC Buzău.

De altfel, și primarul comunei Buda, Ion Tudose, a declarat pentru șansanews.ro că a luat legătura cu mama copilului, care și-a manifestat dorința de a avea grijă de fiul său. Chiar dacă femeia ar avea ceva probleme, primarul spune că aceasta ar putea avea grijă de copil, care este de altfel unul îngrijit.

Însă rămâne o altă problemă: aceea a modului în care psihologii îi vor explica băiatului, cel mai probabil miercuri, că tatăl său nu mai este.

O echipă de specialiști urmează să ajungă la spital, unde este internat copilul, pentru a încerca să-i dezvăluie minorului adevărul crunt, dar și să-l consilieze imediat după aflarea veștii, pentru a putea suporta această traumă mai ușor.

Între timp, autoritățile din Buda au decis să ofere familiei bărbatului mort în spital un ajutor de înmormântare. El va fi înmormântat la Brăești, în localitatea natală.