Actualitate

Precizări de ULTIMĂ ORĂ despre începerea cursurilor. Sub 6 la mie rată de infectare, prezenţă fizică în creşe, grădiniţe şi şcoli. Ce se întâmplă peste acest prag

Cu două săptămâni înainte de începerea școlilor, ministrul Educației vine cu noi precizări privind modul în care se vor desfășura cursurile, în contextul în care ne aflăm deja în cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că până la 6 la mie rată de infectare, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică. După depăşirea acestui prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special. Ministrul a anunţat că a fost elaborat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii, dar va fi semnat după avizul CNSU.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.

Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii.

Totodată, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că măsurile de prevenţie se menţin: distanţarea fizică, aerisirea spaţiilor închise în şcoală, locurile de luat masa, sălile de sport, purtarea măştii în interior.

Ea a precizat că s-a ajuns la un consens privind tipul de mască purtat, astfel că, deşi M.S. a recomandat purtarea măştii de tip medical, a revenit cu condiţiile pe care măştile textile trebuie să le îndeplinească pentru a fi acceptate, inclusiv aceea de a acoperi corect faţa şi bărbia.

În altă ordine de idei, festivităţile de deschidere a anului şcolar vor fi limitate la o oră şi jumătate.