Actualitate

(VIDEO) Precizări importante cu privire la sistarea plăților pentru lucrările din Buzău. În ce condiții s-ar putea pierde fondurile europene

Directorul instituției care a aprobat proiectul privind acordarea fondurilor europene pentru reabilitarea străzilor Transilvaniei, Bulevardul Unirii și Aleea Industriilor vine cu precizări clare în ceea ce privește situația din municipiul Buzău. Luminița Mihailov, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Est a explicat pentru sansanews.ro că în urma verificărilor făcute de experții instituției pe care o conduce ”lucrurile au fost în ordine”. Însă, la fel ca și primarul Constantin Toma, a primit în urmă cu o săptămână aceeași adresă de la AMPOR prin care ADR Sud Est a fost anunțată că plățile din Buzău se suspendă din cauza unei suspiciuni de fraudă, fără alte informații.

”Suspendarea, din ce am discutat la Minister, este luată în urma unor sesizări venite din partea organelor judiciare. Noi nu putem aprecia cât va dura această cercetare a organelor judiciare, iar decizia de reluare a plăților va fi luată, bănuim, după ce se va clarifica situația. Nu știm dacă sunt mai multe sesizări sau cine le-a făcut, nu avem asemenea detalii. Nu cunoaștem nici unde a fost făcută sesizarea. Noi am primit, împreună cu domnul primar, decizia Autorității de Management de suspendare a plăților. Mai multe detalii nu avem. Eu nu mă pot pronunța, dar din punctul meu de vedere, lucrurile au fost în regulă, adică noi am avizat, până la momentul acesta de mai 2022, adică știți că am verificat partea de contract a documentelor, am verificat documentația de atribuire a lucrărilor, deci noi nu am sesizat nereguli în implementare”, a spus Luminița Mihailov, directorul general Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est.

Totuși, conducerea Agenției are și un semnal de alarmă. Dacă, implementarea proiectului se va întinde după momentul decembrie 2023, atunci cheltuielile făcute nu vor mai putea fi decontate prin fonduri europene.

”Cu cât reușim să clarificăm mai repede ce s-a întâmplat sau ce au determinat semnalele de alarmă pe care le-a primit Ministerul, cu atât lucrurile vor intra în normalitate. Cert este că, fiind pe programul operațional regional 2014-2020, proiectele trebuie finalizate până în decembrie 2023, implementarea lor, că în funcție de perioada de suspendare a plăților, există riscul de pierdere a finanțărilor pentru că, practic, noi avem la dispoziție până în decembrie 2023 pentru a intra în decontarea Comisiei Europene. Toate plățile care vor fi făcute după decembrie 2023, pentru finalizarea acestui proiect, de exemplu, vor fi pe bugetul local, deci în ipoteza în care o să avem, să zic, 80% din proiect plătit până în decembrie 2023 și 20% din proiect în 2024, aceste plăți care vor fi în 2024 nu vor putea fi decontate de la bugetul Uniunii Europene”, a precizat Mihailov.

De asemenea, Luminița Mihailov, director general al ADR Sud Est, a recunoscut că nu a mai fost înregistrată niciodată o astfel de situație la nivelul instituției pe care o conduce.

”Este prima dată când avem asemenea situație de suspendare de plăți, fără să știm motivele”, a spus Mihailov.

Amintim că în urmă cu o săptămână Primăria Buzău a primit o adresă de la AMPOR prin care a fost anunțat faptul că se suspendă plățile în proiectul cu fonduri europene prin care se reabilitează cele mai importante străzi din municipiul Buzău. Motivul invocat fiind suspiciune de fraudă.