Actualitate

PREFECTUL SILVIU IORDACHE: ”Am găsit o instituție ca-n Evul Mediu din punct de vedere al digitalizării”. Care sunt cele mari probleme identificate la Casa Albă, când și cine va fi viitorul secretar general

Am găsit în Prefectură o instituție ca-n Evul Mediu din punct de vedere al digitalizării. A spus-o luni seară la Focus  TV, în emisiunea Focus News, noul prefect al județului Buzău, Silviu Iordache. Ajuns șef la Casa Albă în urmă cu circa 3 săptămâni, Silviu Iordache a  menționat în prima sa emisiune televizată de la momentul preluării funcției care sunt cele mai mari probleme pe care le-a găsit în această instituție.

”Am găsit în Prefectură o instituţie ca-n Evul Mediu din punct de vedere al digitalizării. În sensul că acolo avem o mulţime de hârtii, o mulţime de semnături olografă. Am reuşit să învăţ repede ce am de făcut şi sunt în continuare în construcţia echipei pentru Cancelarie. Urmează să mai vină şi alţi colegi şi astfel să am şi mai mult timp să mă ocup, efectiv, de problemele judeţului. În primul rând, mi-aş dori ca un flux mult mai mare de documente să comunice în format electronic. În acest moment, toată conversaţia pe care o purtăm cu primăriile sau cu autorităţile publice locale se întâmplă prin poştă, iar asta generează multă hârtie şi multe servicii poştale inutile din punctul meu de vedere. Cred că se poate trece la o comunicare electronică, la semnătură electronicăm astfel încât să ne eficientizăm activitatea. Sunt convins că şi ei vor vedea avantajele în a comunica în acest fel. În primul rând din punct de vedere al rapidităţii transmiterii informaţiei şi al răspunsului pe care trebuie să îl primească din Prefectură”

De asemenea, prefectul spune că va încerca arhivarea electronica a documentelor, întrucât volumul fizic de acte f este extraordinar de mare:

”Un alt aspect important este arhivarea documentelor, pentru că avem multe documente pe hârtie. Înseamnă că avem şi arhive de documente excesiv de mari . În acest moment, avem tehnologie cu care să ducem într-o singură cameră o cantitate uriaşă de informaţie în format digital. Astfel, o putem arhiva uşor, o putem căuta uşor în acea arhivă. Şi acesta ar fi un pas înainte în a digitaliza instituţia”

O altă problemă identificată la Prefectură de noul șef și care impactează asupra buzoienilor este  faptul că de luni bune nu au fost organizate ședințe de fond funciar. Silviu Iordache apreciază că în circa o săptămână instituția va avea un secretar general iar aceste ședințe, extreme de importante, vor putea fi din nou organizate

”Pe de altă parte, am mai identificat în Prefectură alte două probeme care afetează publicul larg. Prima problemă este cea de fond funciar. Acolo avem peste 500 de dosare întârziate în zona de fond funciar pentru că în ultimele trei luni nu a existat un secretar general al Prefecturii. Această şedinţă de fond funciar nu s-a mai ţinut încă din luna noembrie. Sunt foarte mulţi oameni care aşteaptă documentele, aşteaptă ca aceste şedinţe de fond funciar să se ţină. ”

O altă problemă importantă din Prefectură este lipsa de personal. Organigrama instituției  este incompletă. Din 39 de angajați câți ar trebui să aibă instituția lipsesc 10, inclusiv din Cancelaria Prefectului și din birouri cheie cum este, de pildă,  Serviciul de Legalitate din Compartimentul Juridic de unde lipsește chiar cel care ar trebui să coordoneze departamentul.  Iar situația nu își va găsi curând rezolvarea pentru că orice concurs, mutare ori delegație este nepermisă în această perioadă, prin ordin al ministrului Administrației și Internelor.

In ceea ce privește postul de secretar general al  instituției, o altă funcție extreme de importantă neocupată de ceva vreme, prefectul spune că într-o săptămână lucrurile s-ar putea rezolva. 

Silviu Iordache a mărturisit la Focus Tv că a purtat discuții, în acest sens, cu două doamne, iar una dintre ele va fi în mod cert viitorul secretar general al Prefecturii Buzău.