Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Nehoiu

“CÂND COMUNITATEA ARE NEVOIE DE EI, UNII MEDICI DEZERTEAZĂ”. Prefectul, foc și pară pe medicii care refuză să îngrijească pacienții post COVID, la Spitalul CFR

Încercarea autorităților buzoiene de a transfera în Spitalul CFR o parte din pacienții care s-au vindecat de COVID-19, dar care au nevoie în continuare de oxigen și de monitorizarea medicilor, se dovedește a fi greu de realizat. După ce au dus muncă de lămurire cu directorul unității spitalicești și au reușit, într-un final, să îl convingă de necesitatea primirii acestei categorii de pacienți, autoritățile se lovesc de o altă problemă. Nu găsesc medici care să fie detașați la CFR pentru a îngriji bolnavii post COVID.

DSP Buzău a decis, zilele trecute, detașarea a 3 specialiști de la Spitalul Nehoiu la Spitalul CFR și la Spitalul Județean, însă, doar unul dintre ei s-a prezentat la post. Ceilalți doi au intrat, subit, în concediu medical. Decizia medicilor a fost dur taxată de prefectul de Buzău, Silviu Iordache.

“ Instalația de oxigen din Spitalul CFR poate fi funcțională, dar problema este că aici nu avem suficienți medici. Am reușit să aducem doar un internist. DSP a decis să detașeze de la Nehoiu trei medici, doi de Medicină Internă, și unul de Anestezie și Terapie Intensivă, acesta din urmă fiind detașat la Spitalul Județean. Astăzi am aflat că doi dintre ei au intrat în concediu medical, nu-și doresc să muncească. Preferă să stea la Nehoiu, unde nu fac mai nimic, pentru că spitalul are puțini pacienți, în timp ce medicii din Buzău și Râmnicu Sărat nu mai fac față, fac foarte multe gărzi.”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, prefectul Silviu Iordache.

Prefectul Silviu Iordache a anunțat, la Focus Tv, că în contextul refuzului categoric al celor doi medici- un internist și un medic de Terapie Intensivă, va încerca să caute alți specialiști pentru Spitalul CFR, însă a cerut DSP să verifice condițiile în care cei doi medici de la Nehoiu și-au luat concediu medical.

“Pot spune că oamenii acestia nu merită să poarte halatul de medic, au depus un jurământ când au terminat studiile și acum dezertează când comunitatea are nevoie de ei. Este un refuz de a lua parte la această muncă și efort susținut al medicilor buzoieni. Trebuie să identificăm alți specialiști care vor să muncească. Cei doi medici și-au luat concediu medical, concediu care este cel puțin discutabil. Am rugat DSP să verifice concediile celor doi.”, a adăugat prefectul de Buzău, Silviu Iordache.

Șeful de la Casa Albă speră ca, în ciuda refuzului medicilor, zilele acestea să fie găsiți specialiști care să profeseze temporar la Spitalul CFR astfel încât săptămâna aceasta să fie transferați primii pacienți din Spitalul Județean.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Din ceva ce… macar pare “rau”… poate iesi si ceva bun: este nevoie si se cauta si medici care sa lucreze in clinici si spitale care nu primesc pacienti COVID si care sa nu trateze, nici la job-ul de la stat si nici la privat, pacienti COVID – la fel si pentru laboratoarele de analize si centrele de recoltare si pentru farmacii. Din moment ce spitalul Nehoiu este impractic pentru tratamentul pacientilor COVID, ar putea fi transferati acolo numai medici care nu lucreaza cu pacienti COVID (aplicandu-se, in continuare, foarte serios, toate masurile de protectie, bineinteles, pentru a nu-l transforma in focar sau mediu de raspandire).
  Cu mici facilitati, unii medici ar putea sa isi deschida cabinete private si in alte zone, in afara spitalelor care se tranforma in spitale COVID, pe langa a fi transferati in spitale non-COVID. La nivel national, s-ar putea face si un proiect prin care centrele medicale sa fie impartite astfel, inclusiv cu o lista-harta publica a celor “COVID” si a celor “non-COVID”.
  Sunt si destui oameni care au nevoie de operatii sau sa se interneze si nu o fac/amana de teama virusului, in conditiile in care personalul medical din majoritatea spitalelor si clinicilor lucreaza sau are contact si cu pacienti COVID/colegi care lucreaza cu acestia.
  De ce nu s-ar transforma spitalele non-COVID in centre in care sa se puna mare accent pe a le tine “fara virus”? Ele… astfel de centre… tot trebuie sa existe – si sunt mult mai usor de realizat in locatii diferite de cele “COVID” si cu personal diferit.
  Cei care nu vor sa lucreze cu pacienti COVID… pot sta in concediu… daaar… ar putea sa le fie data si optiunea de a fi transferati la Nehoiu… unde… sunt putini pacienti nu numai datorita distantei, ci si a lipsei de personal medical si a altor posibilitati de tratament.
  Ministerul Sanatatii poate cere, contractual, acestor medici ca sa nu lucreze, nici in privat, in clinici/cabinete care primesc pacienti COVID sau post-COVID si… cei care accepta… pot primi oferte de transfer catre spitalele care nu pot fi transferate in spitale COVID.
  Pana la urma, e o alegere personala, a unor oameni care au dreptul la ea, chiar daca sunt medici – si, in sistemul medical, este si va fi nevoie si de asemenea medici. In loc sa stea acasa, in concedii, li s-ar putea oferi varianta de a isi muta cabinetul si activitatea la spitalul din Nehoiu, unde sa se incropeasca si o clinica cu diverse specializari… toate, strict, pentru pacienti COVID-negativi.
  Pe de o parte, se plange lumea ca nu are unde merge si sa fie numai medici care sa nu trateze pacienti COVID. Pe partea cealalta, medicii care nu vor sa trateze pacienti COVID, chiar si post-COVID, sunt blamati. Unde e logica? Gen… ar trebui sa folosim ce avem si sa lucram cu ce se ofera: medicii care vor sa trateze pacienti COVID, lucreaza in spitale si clinici care primesc astfel de pacienti, iar celorlalti li se da ocazia de a se transfera in centre care raman strict “non-COVID”, limitandu-se, astfel, si transmiterea virusului si oferind si aceasta posibilitate pacientilor care au alte probleme de sanatate.
  Da, nu va mai fi in locatii atat de convenabile, nu vor mai fi atat de multi medici, dar decat sa se strige, apoi, ca este o problema majora a sistemului de sanatate si faptul ca, pe fondul pandemiei, multi oameni evita a se testa sau trata la timp, pentru alte probleme de sanatate, ajungand sa fie preluati de sistem doar in stadii avansate ale diverselor boli, Doamne, Fereste, de ce nu se opteaza pentru aceasta solutie?
  Apoi… fiecare pacient e liber sa mearga unde vrea, fiecare clinica privata e libera sa isi aleaga “profilul” pe care il doreste (pacienti COVID si post-COVID si personal care lucreaza si cu acestia sau… numai pacienti COVID-negativi si personal (!) care nu lucreaza, NICAIERI (!), cu pacienti COVID) si fiecare medic ar fi liber sa decida pe care profil vrea sa continue, in aceasta perioada – existand cerere si avantaje pentru ambele categorii.
  Cand nu sunt medici destui, in sistemul de sanatate, decat sa ii tii acasa… de ce nu i-ai folosi pentru a rezolva o alta problema a sistemului?! Mda…