Actualitate

Prefectura nu se grăbește în cazul hotărârii prin care jurnaliștii și cetățenii sunt ținuți la distanță de ședințele Consiliului Local Buzău. Care e motivul

Consiliul Local Municipal Buzău a luat recent o decizie, nemaiîntâlnită în țară, prin care este interzis accesul presei în sala de ședințe, la dezbaterile din miniparlamentul local. O decizie care a atras o serie de critici și care vine la pachet cu reguli prin care și accesul cetățenilor la ședințe este îngrădit printr-o hotărâre denumită Regulament de organizare și funcționare a CLM. Acum, toate privirile sunt îndreptate către Instituția Prefectului Buzău, instituție care trebuie să dea aviz de legalitate pe hotărârea cu pricina.

Hotărârea prin care accesul jurnaliștilor la ședințele de Consiliu Local este interzis a fost adoptată la finele lunii iunie. Câteva zile mai târziu, mai exact pe 4 iulie, hotărârea a ajuns la Instituția Prefectului-Județul Buzău . Conform legii, în termen de șase luni, orice decizie a consilierilor locali trebuie să primească aviz de legalitate de la Instituția Prefectului. Într-o intervenție în direct în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, șeful de la Casa Albă a anunțat că nu va exista o grabă în analizarea actului respectiv . Prefectul Daniel Țiclea spune că înainte ca juriștii instituției să se pronunțe cu privire la legalitatea regulamentului adoptat de consilieri, este nevoie de o analiză amănunțită a hotărârii. Un verdict ar putea veni până la începutul toamnei.

“Hotărârea a ajuns la noi pe 4 iulie, termenul pentru a da aviz de legalitate e de 6 luni. Nu vom forța nimic. Nu voi forța nimic pentru că vreau să fie o documentare extrem de temeinică pe subiect. Și, așa cum am promis, nu vom trata la capitolul ”Diverse” acest subiect. Vă garantez că imediat ce voi lua o decizie, și nu va dura mai mult de o lună de zile de aici încolo această analiză, voi anunța toată presa.”

Reamintim, la finele lunii iunie, după dezbateri care au durat circa o oră și după înaintarea a zeci de amendamente, consilierii majoritari ai PSD au aprobat, prin vot, regulamentul de funcționare al CLM, un regulament care limitează accesul cetățenilor la ședințe, deși întrunirile sunt publice. Mai mult, același regulament împiedică prezența jurnaliștilor la dezbaterile din plenul CLM Buzău.