Actualitate SĂNĂTATE

Pregătiri în spitale pentru un eventual val 4 al pandemiei. Se fac liste cu necesarul de echipamente dar și de medici

A scăzut semnificativ numărul persoanelor depistate cu infecție cu coronavirus, în ultima perioadă, dar a scăzut și numărul celor care aleg să se vaccineze. O situație care îngrijorează autoritățile de sănătate publică din Buzău și din restul țării, în contextul în care specialiștii nu exclud ca în toamnă să apară un nou val de îmbolnăviri. Autoritățile din sănătate vorbesc tot mai des despre o nouă explozie de cazuri, și, mai mult, fac pregătiri concrete pentru a fi gata să acționeze în cazul în care un al 4-lea val al pandemiei va lovi țara noastră.

Într-o intervenție telefonică în direct în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scântei, de la DSP Buzău, a anunțat că Ministerul Sănătății a cerut tuturor spitalelor, nu doar celor care tratează bolnavi COVID, să întocmească liste cu necesarul de materiale dar și de medici, pentru a face față unui nou val al pandemiei.

Am transmis către minister, la solicitarea acestuia, o grilă în care spitalele au răspuns la întrebari legate de modalitatea de organizare dar și de necesar, în eventualitatea unui alt val. Chiar și cei care n-au fost nominalizați ca spitale COVID, ar putea să devină la un moment dat unitate suport COVID sau să-și spitalizeze pacienții depistați cu coronavirus, să rămână la ei, deci și-au făcut și ei o strategie.  În primul rând, au transmis date despre materiale sanitare dar și forța umană, de care e nevoie peste tot. De exemplu, la Boli Infecțioase sunt doar 3 medici, puțini față de necesar. La Pneumologie sunt 7, dar aici se mai completează cu medicii din ambulator. Toate secțiile, probabil, au mai cerut câte un medic, doi, pentru că de fiecare dată s-a simțit din plin că numărul medicilor și asistenților nu este cel care permite practicarea unui act corect.”

O problemă care va trebui rezolvată în fiecare unitate este cea legată de posibilitatea administrării de oxigen unui număr cât mai mare de pacienți, pentru a fi evitate episoadele din plină pandemie când numeroși bolnavi infectați cu SARS CoV-2 nu mai puteau respira singuri, având nevoie de oxigen, lucru pe care, unele spitale cu greu îl realizau.

“O altă problemă ce trebuie rezolvată este cea a dotării saloanelor, paturilor, cu prize de oxigen. Această problemă trebuie rezolvată și gândită de cineva de specialitate, nici să nu ducem lipsă, dar nici să nu suprasolicităm rețeaua de distribuție.”

Se fac pregătiri în spitale, însă, în același timp se fac și eforturi pentru a-i face pe buzoieni să înțeleagă faptul că vaccinarea rămâne singura soluție pentru a evita o avalanșă de noi îmbolnăviri, după ce va trece perioada concediilor. Rata de vaccinare a scăzut semnificativ la nivel de județ. Până în prezent, doar 18,65 % din populația județului a fost vaccinată cu cel puțin o doză, în condițiile în care procentul ar trebui să fie de cel puțin 30% pentru a face față unei noi explozii de infectări.

“Rata de vaccinare în centre a scăzut și încă nu avem acea acoperirea care să ne asigure rezistența în fața unui posibil alt val. Nu știm ce combinație va apărea în structura virusului. Și atunci, ca orice medic, trebuie să te temi puțin de ce se poate întâmpla, și, ca orice bun gospodar, să-ți faci sanie când e soare.”, a subliniat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • In sfarsit, par sa fi realizat si autoritatile (probabil… “la nivel central” (?), caci multe depind si de ei) ca “nu avem cu ce/e greu/nu stim cum putem/etc.” si a iti dori ca ceva sa nu se intample… nu influenteaza cu nimic probabilitatea ca acel lucru sa se intample – Doamne, Fereste! Si e laudabil ca incearca sa stie ce au si ce pot face, sa aiba un plan pregatit, nu sa se trezeasca ca… atunci trebuie sa le descurce pe toate… cum tot au tins sa faca.
    Daca nimic rau nu se intampla, sunt niste investitii utile oricum si… un plan, un mod de actiune de urmat… macar initial. Daca ceva rau se intampla, Doamne, Fereste, atunci… au, cel putin, cu ce sa se descurce pana se adapteaza mai bine si stiu de unde sa porneasca, pe ce directie, chiar daca aceasta ar trebui schimbata, apoi.
    Oricum… le suntem recunoscatori si suntem mandri de intreaga echipa DSP Buzau, care a lucrat foarte mult si foarte greu si a reusit foarte multe lucruri bune! 🙂