Actualitate SĂNĂTATE

Pregătiri pentru sezonul virozelor! Câte doze de vaccin antigripal vor ajunge la Buzău

Sezonul rece va aduce și valul virozelor respiratorii astfel că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au făcut deja primele demersuri pentru ca buzoienii, în special persoanele din categoriile de risc, să fie puse la adăpost în fața virusului gripal. Carmen Scântei, medic epidemiolog șef la DSP Buzău, a anunțat pentru sansanews.ro, că anul acesta campania de vaccinare antigripală ar putea începe mult mai devreme ca anul trecut.

2022 aduce însă o modificare importantă în ceea ce privește vaccinarea antigripală, în sensul că, primul pas a fost obținerea unor date exacte cu privire la numărul celor interesați să se imunizeze. Cu alte cuvinte, încă din luna august Direcția de Sănătate Publică a cerut medicilor de familie o situație cu privire la numărul pacienților care doresc vaccinul antigripal, iar pe baza acestor cifre s-a făcut comanda de ser. Totul pentru ca, dozele cu vaccin să ajungă fără întârziere la bolnavi dar și într-un număr potrivit, fără surplus.

Așa se face că, anul acesta vaccinarea antigripală ar putea începe la Buzău chiar de luna aceasta, adică mult mai devreme ca anul trecut, când primele doze cu vaccin antigripal au fost distribuite în cabinetele medicilor de familia abia la mijlocul lunii octombrie.

Direcția de Sănătate Publică Buzău a solicitat 30.429 doze de vaccin antigripal, iar prima tranșă este așteaptă să ajungă la finalul acestei luni. Dintre acestea, peste o mie au fost solicitate pentru vaccinarea copiilor, în timp ce numărul cel mai mare de doze este destinat persoanelor din categoriile de risc, cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani.

Cei care nu fac parte din categoriile de risc dar vor să se imunizeze împotriva gripei își pot cumpăra serul din farmacii, iar administrarea acestuia poate fi făcută la medicul de familie începând cu luna octombrie.