Actualitate Agricultura acum

Premieră la Buzău. Centrul de colectare de la Mihăilești va avea și un concentrator de fructe

Proiectul centrului de colectare legume-fructe de la Mihăilești a fost schimbat astfel că pe lângă facilitățile de depozitare, Buzăul va avea, spre deosebire de restul centrelor din țară, și o componentă de producție.  Decizia a fost luată zilele trecute în urma unei întâlniri de lucru între conducerea Casei Unirea, reprezentanții autorităților locale și Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău.

Cosmin Florea, directorul DADR, a explicat, pentru sansanews.ro, faptul că centrul de colectare de la Mihăilești va fi singurul din țară care va avea un concentrator de fructe tocmai pentru a putea aduce cât mai multe beneficii producătorilor din Buzău.

”Vom putea transforma toate fructele pe care le avem, respectiv mere, prune chiar și struguri, în concentrat pe care îl vom putea vinde mai departe către fabricile care fac sucuri naturale și au nevoie de concentrat”, a spus Cosmin Florea.

De altfel, autoritățile intenționează să profite la maximum de această oportunitate și să creeze la Mihăilești o platformă industrială cu multiple facilități pentru producătorii din bazinul legumicol.

”Noi vrem să scoatem din circuitul agricol 5 hectare și să dezvoltăm la Mihăilești o zonă industrială. Vom avea centru de colectare legume fructe care se va întinde pe un hectar. Vrem să amenajăm și o stație de carburanți. Propunerea noastră a fost foarte bine primită și acum se analizează bugetul pentru că va fi, cu siguranță, alt buget decât restul centrelor de colectare ce se vor construi în țară”, a mai spus Florea.

Un alt aspect important care va fi în avantajul producătorilor, dacă se va și concretiza, îl reprezintă plata utilităților care, potrivit ultimelor discuții, ar putea fi achitate de Consiliul Județean. Acest lucru ar trebui să se întâmple cel puțin pentru primii ani de activitate.

Cosmin Florea

Centrul de colectare legume-fructe de la Mihăilești este un proiect finanțat prin bugetul Casei Române de Comerț Agroalimentar – Unirea SA.

Proiectul are o suprafaţă cuprinsă între 3.000 mp şi 10.000 mp de temperatură controlată, patru benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare și etichetare și un centru de testare al produselor, va funcționa în regim de independență energetică, iar livrările se vor face în baza parteneriatelor cu marile rețele comerciale.

Construcția centrului de colectare la Mihăilești a fost avizată și de ministrul Florin Barbu care a vizitat personal locul în care acesta ar urma să fie construit în primăvara anului următor. Detalii aici.