Actualitate Agricultura acum

Premieră la Stațiunea de Cercetare Pietroasa! Momentul este așteptat de ani de zile

După ani de muncă și cercetări, Stațiunea Pietroasa va lansa o gamă de vinuri destinată exclusiv HoReCa. Este vorba despre vinuri de elită pentru obținerea cărora s-au folosit tehnologii speciale motiv pentru care și producția va fi una limitată.

Noua gamă se numește Pietroasa Rezerva și cuprinde, pentru început, trei vinuri albe, dintre care două seci și un soi dulce. Specialiștii spun că sunt vinuri cu totul deosebite

”Pietroasa Rezerva va fi gama destinată exclusiv HoReCa. În următoarele șase luni vor fi lansate trei vinuri albe din această gamă, urmând să completăm și cu vinurile roșii. Pietroasa Rezerva se referă la tot ceea ce s-a obținut la Stațiunea de Cercetare. Mă refer, în special,  la Tămâioasă Românească, clonele obținute de noi, din care am pregătit un vin sec și unul dulce. Sunt elitele obținute în 2019 și 2020, lucrate în vie cu o anumită tehnologie, mai pretențioasă, și la fel s-a procedat și în cramă”, ne-a explicat Cornel Baniță, oenolog Stațiunea de Cercetare Pietroasa.

Primul vin care va fi lansat, cel mai probabil în perioada aprilie-mai, este Tămâioasa Românească, varianta dulce.

”Primul vin este Tămâioasă Românească, varianta dulce, urmează apoi Rieslingul Italian în varianta seacă și Tămâioasă Românească  vinificată în sec .Sunt vinuri foarte corpolente, foarte ample, complexe destinate pentru toți cei care sunt deja inițiați în cultura vinului. Și aceste vinuri aduc, așa cum se vede și pe etichetă, puterea soarelui care face ca Pietroasa să fie diferită de celelalte podgorii din țară”, a mai spus Cornel Baniță.

Oenologul Stațiunii Pietroasa ne-a explicat că sunt vinuri ce pot fi asociate ușor cu preparate ce pot fi servite ca feluri principale cât și deserturi.

”Sunt vinuri care se pot asocia bine și ușor cu anumite preparate gastronomice, ceva mai speciale. De exemplu, Tămâioasa Românească vinificată în dulce clar vorbim de plăcintă cu brânză cu stafide dar a fel de bine se potrivește cu plăcinta cu mere. Rieslingul Italian se poate asocia cu pește preparat cu legume, cu paste sau chiar carne unde nu se găsesc grăsimi din abundență”, a mai spus Cornel Baniță.

Vinurile din gama Pietroasa Rezerva vor fi disponibilile în cantități limitate. Mai exact, anual vor fi îmbuteliate circa 8000 de sticle din fiecare soi.

Unul din vinurile ce urmează să fie lansate deja a obținut un prim premiu.