Actualitate

Premieră negativă înregistrată în rândul absolvenților din Buzău. Un director de instituție a dispus o măsură drastică

Semnal de alarmă tras de Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău după ce analizat situația absolvenților din promoția acestui an, înscriși pentru indemnizația de șomaj. Potrivit directorului Ionel Tociu, este pentru prima dată după cinci ani când au venit să ceară bani de la stat și tinerii care au terminat o școală profesională. Cu alte cuvinte, și cei care au învățat o meserie îngroașă acum rândurile șomerilor. Totuși, ar fi o explicație, spune directorul AJOFM, care este de părere că principala cauză o reprezintă învățământul online din anii de pandemie.

”În acest an s-au înscris în evidența AJOFM 300 de copii din aproximativ 3.400 de absolvenți. În premieră, anul acesta au venit la noi și absolvenții școlilor profesionale. Este o premieră pentru că în ultimii 5 ani nu am avut șomeri din rândul lor. De obicei, această categorie era ofertată de agenții economici încă de pe băncile școlilor. Anul acesta avem 40 de dosare și consider că este o consecință a celor doi ani de școală online, în sensul că angajatorii nu mai au încredere în structura de calificare practică pe care acești elevi și-au însușit-o în timpul învățământului online”, a spus Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Acești tineri sunt de fapt muncitorii necalificați din baza de date a AJOFM, astfel că directorul instituției a dispus o măsură drastică.

”Având în vedere faptul că la Buzău avem bani pentru formare profesională, am dispus ca niciun elev care vine să-și transforme dosarul din persoană în evidență în persoană în plată ”să scape” fără calificare. Dacă acești copii nu beneficiază de această opțiune de calificare acum, ei fiind practic muncitori necalificați, atunci îi vom scăpa pe piața forței de muncă ca și muncitori necalificați, cu toate consecințele de rigoare”, a mai spus Tociu.

Măsura îi nemulțumește pe unii absolvenți veniți să primească șomaj astfel că, directorul Tociu a cerut scoaterea lor din plată. Cu alte cuvinte, nu vrei calificare, nu primești nici bani de la stat.

”Până acum, aproximativ 30 au fost scoți din plată pentru că au refuzat calificarea. Este un semnal foarte serios pe care îl tragem și pentru părinții acestora. Această calificare este gratuită”, a anunțat Ionel Tociu.

Absolvenții înscriși în evidențele AJOFM după terminarea liceului sau a școlilor profesionale pot primi, timp de șase luni, suma de 250 de lei, reprezentând ajutorul de șomaj.