Actualitate

PREZENȚĂ SCĂZUTĂ LA URNE. Mai mulți alegători în mediul rural decât în orașe

Locuitorii de la sate, mai grăbiți să iasă la vot ca alegătorii din mediul urban. Este radiografia prezenței la vot din județul Buzău potrivit căreia cele mai multe voturi pentru viitorii parlamentari au venit din mediul rural. Diferența s-a văzut chiar după prima oră de la deschiderea urnelor când, peste 2.700 de săteni deja își exprimaseră dreptul constituțional, față de puțin peste 2.300 de voturi primite de la locuitorii din mediul urban. Aproape de ora prânzului, diferența era mult mai mare De exemplu, la ora 11.00 peste 18.000 de cetățeni de la țară trecuseră pe la urne, în timp ce orășenii numărau doar aproape 13.000 de voturi exprimate. Trei ore mai târziu, diferența dintre voturile primite din rural față de cele din urban aproape se triplase. Concret, de la sate au votat până la ora 14.00 peste 45.000 de persoane, în timp ce alegătorii din orașe abia trecuseră de pragul de 30.000 de voturi. 

Așa se face că, după 7 ore de la deschiderea urnelor erau secții de vot unde mai mult de jumătate dintre alegători își aleseseră deja favoriții dintre viitorii parlamentari. Este exemplul locuitorilor din satul Târlele, comua Cochirleanca. Aici 20 dintre cei 39 de alegători înscriși pe liste trecuseră pe urne astfel că procentul privind prezența la vot era dublu față de cel înregistrat la ora 14.00 la nivel național. Aceeași situație era la ora 14.00 și la secția amenajată în localitatea Trestieni, din comuna Pârscov, unde 19 dintre cei 38 de alegători cu drept de vot își exercitaseră dreptul constituțional. 

La ora 18:30, prezența la vot în județul Buzău era de aproape 32%, ceea ce înseamnă circa 121.000 de votanți, însă mult mai scăzută decât în urmă cu 4 ani, când prezența era de circa 37%.  Cu acest procent, astăzi, până la ora 18:00, Buzăul s-a situat printre primele 10 județe, cu o prezență peste cea înregistrată la nivel national, de aproape 28%.