Actualitate Social

Prima concediere colectivă masivă, în Buzău. Peste 200 de oameni rămân fără locuri de muncă

Prima concediere colectivă masivă operată de o firmă din județul Buzău.

Peste 200 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă, cel mai probabil din a doua  la jumătate a lunii viitoare.  Este vorba despre angajații care lucrau la firma de mobilă din Nehoiu, firmă care a anunțat deja Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Buzău că își va concedia angajații.  Concedierile vin după ce firma de mobilă, care era cel mai mare angajator din nordul Buzaului, a pierdut comenzile cu doi retaileri de mobilă importanți pe piața din România. 

”Este prima concediere colectivă ce va fi efectuată în județul Buzău la un număr așa de mare de persoane, peste 200 de persoane. Este vorba despre fabrica de mobilă de la Nehoiu, dumnealor ne-au făcut înștiințarea la începutul lunii august că urmează procedura de concediere colectivă, înseamnă 45 de zile de la momentul înștiințării pentru a demara procedurile specifice pentru concediere colectivă, mediere, consiliere, redistribuire, eventual pe locuri de muncă vacante existente în zonă. Din nefericire, nu există locuri vacante în zonă. Probabil, undeva în  a doua parte a lunii septembrie, se va trece și efectiv la concediere”, a declarat directorul AJOFM Buzau, Ionel Tociu

Și, din păcate, șansele ca acești oameni să-și găsească un loc de muncă după ce vor fi dați afară de la firma de mobilă din Nehoiu sunt foarte mici. În zona de nord a județului nu sunt locuri de muncă, naveta până în orașul Buzău ar dura prea mult. Doar în Covasna și Brașov ar avea ceva șanse să-și găsească un loc de muncă:

„Nu există locuri de muncă vacante în zonă. Până la această oră este vorba despre aproximativ 200 de persoane, asta nu înseamnă că această cifră se va menține până la finele lunii septembrie, când pot fi mult mai puțini, pentru că o parte dintre ei încearcă să-și găsească alte locuri de muncă. Din nefericire, cel mai aproape de ei, de zonă, înseamnă Brașov și Covasna. Este mai greu să ajungă cu naveta până la Buzău, este mai simplu să ajungă la Brașov și Covasna”, a mai declarat Tociu.

În acest moment, județul Buzău are o rată a șomajului de 5.55 la sută, având 9521 de șomeri în evidențe, dintre care indemnizați sunt circa 1450.