O idee, lansată în premieră, de un inginer hidrotehnician din Buzău, ar putea salva câmpurile Bărăganului de la secetă. Petrică Marin, fostul șef de proiectare de la acumularea Călmățui, a realizat prima machetă 3D a Canalului Siret Bărăgan, prin care vrea să arate că pot fi aduse îmbunătățiri la vechiul proiect astfel încât cinci județe, grav afectate de secetă în ultimii ani, să poată beneficia de irigații. Este vorba despre o deviere a Canalului Siret Bărăgan, pe cursul Călmățuiului, fapt ce ar permite irigarea a 400.000 de hectare de teren din Buzău, Brăila, Galați, Vrancea și Ialomița.
Petrică Marin este inginer hidrotehnist, iar în 1978 a participat, ca șef de proiectare, la construcția canalului Călmățui. La acel moment, Canalul Siret Bărăgan era în etapa de proiectare, însă încă de atunci, buzoianul a crezut că acest canal Călmățui ar putea fi inclus în proiectul Siret-Bărăgan astfel încât toată această zonă, ce cuprinde sute de mii de hectare din câmpurile Bărăganului, să poate beneficia de sisteme de irigații.
Din diferite motive, ideea nu a apucat să fie pusă în valoare. Între timp proiectarea canalului Siret Bărăgan a fost finalizată. În 1984 s-a început și execuția. În 1990 lucrările au fost sistate. În total, doar 17 kilometri de canal din cei 198 proiectați sunt funcționali în prezent.
Proiectul însă reprezintă salvarea agriculturii românești. În total, Canalul Siret Bărăgan ar putea iriga peste 720.000 de hectare de teren.
”Noi am putea fi grânarul Europei, în condițiile în care noi irigăm cu Canalul Siret Bărăgan 720.000 hectare de teren, dar importanța strategică a acestui canal este faptul că apa este asigurătă în mod gravitațional”, a explicat inginerul Marin Petrică.
Cu toate acestea, în ultimile trei decenii proiectul Canalului Siret Bărăgan a rămas în același stadiu. Abia anul acesta sunt speranțe , potrivit ultimelor promisiuni făcute de ministrul Agriculturii chiar în timpul unei vizite la Buzău, că lucrările ar putea fi reluate anul acesta. Deși vestea este una extraordinară, vechiul proiect realizat în urmă cu zeci de ani nu ar putea acoperi toate zonele care suferă în prezent de secetă. Mai exact, zona bazinului Călmățui, din județul Buzău.
Marin Petrică este de părere că, dacă Canalul Siret Bărăgan ar fi deviat pe cursul Călmățuiului, printr-un nod hidrotehnic în zona Buzăului, ar putea fi irigată o suprafață de 400.000 de hectare din județele Buzău, Vrancea, Brăila, Galați și Ialomița. Pentru a-și exemplifica ideea , inginerul hidrotehnist, ajutat de elevii Liceului de Artă din Buzău, a realizat prima machete 3D a Canalului Siret Bărăgan.
Cosmin Florea, directorul DADR Buzău, este de părere că proiectul poate fi realizat și pentru județul Buzău ar însemna salvarea de la secetă a unei suprafețe importante, respectiv 50.000 de hectare, adică toate compurile din apropierea municipiului Râmnicu Sărat, exact acolo unde au fost înregistrate cele mai mari probleme din cauza secetei.
În plus, proiectul ar fi ușor de realizat.
Ideea buzoianului va lua forma unui proiect pe care, împreună cu directorul Cosmin Florea, urmează să-l prezinte ministrului Agriculturii. Pentru a fi realizat ar avea nevoie de finanțare, iar Buzăul nu dispune de o asemenea sumă de bani.
Canalul Siret-Bărăgan este un proiect început în anul 1984 pe râul Siret, între Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu, care urma să aducă apele din râul Siret către câmpurile Bărăganului. Canalul trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri.
Succes domnului Marin Petrică! Îl cunosc bine și îi apreciez capacitatea profesională, am fost colegi pe vremuri.De acum câțiva ani vorbea de acest proiect. Îi doresc să reușească.