Actualitate SĂNĂTATE

PRIMA TRANȘĂ DE VACCIN ANTIGRIPAL, EPUIZATĂ ÎN FARMACII! Se fac liste de așteptare. Când vine următorul lot

Farmacist

Primul lot de vaccin antigripal distribuit prin farmaciile din Buzău s-a epuizat în doar câteva zile. Cererea este de câteva ori mai mare decât în alți ani, iar oamenii au făcut rezervări pentru a fi siguri că vor avea serul pentru imunizarea împotriva virusului gripal.

Farmaciile din Buzău au primit primele doze la începutul acestei săptămâni însă acestea s-au vândut ca ”pâinea caldă” astfel că, în prezent, este doar o chestiune de noroc să mai găsești vaccin antigripal.  Cererea a depășit cu mult oferta din farmacii, iar pentru a fi siguri că nu-l vor rata nici la următoarea aprovizionare au făcut rezervări, iar farmaciștii au întocmit liste de așteptare care pot conține, în funcție de unitate, zeci sau chiar sute de persoane ce doresc să cumpere vaccin antigripal.

Răzvan Prisada, președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău

Totuși, reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din Buzău dau asigurări că nu vor fi probleme cu aprovizionarea serului. Sunt promisiuni ca în lanțurile de farmacii să ajungă un număr dublu de doze față de cel distribuit anul trecut motiv pentru care cei care doresc să-l cumpere îl vor găsi fără probleme.

”Cantitățile de vaccin ce vor ajunge în farmacii în acest sezon vor fi duble la nivel național. În prima tranșă, în această săptămână, la nivel național, au fost distribuite prin farmaciile comunitare peste 150.000 de doze de vaccin ceea ce este o cantitate apreciabilă, dar, dacă împărțim la câte unități farmaceutice sunt în țară nu revin mai mult de 20-30 de doze pentru fiecare farmacie”, a spus Răzvan Prisada, președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău.

Răzvan Prisada, președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău

În plus, spun aceleași surse citate, este timp suficient pentru o corectă imunizare antigripală, acest vaccin putând fi administrat până la jumătatea lunii noiembrie.

”Nu avem motive să ne alarmăm mai ales că este destul de timpuriu sezonul de vaccinări . În mod firesc până la jumătatea lunii noiembrie ar trebui acoperit deci este suficient timp și pentru următoarele livrări în piață. Cel puțin pe cifre ar trebui ca acest sezon să fie bine acoperit cu vaccinuri”, a spus Răzvan Prisada, președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău

O doză de vaccin costă în farmacii 55,5lei, iar următorul lot este așteptat în Buzău în maximum două săptămâni.