Actualitate

Prima zi de școală. Elevii se întorc în bănci, dar nu se știe pentru cât timp. Situația școlilor din județul Buzău

A sunat clopoțelul! Poftiți în clase! Cursurile încep luni, 13 septembrie, pentru aproape toți copiii din România.

La Buzău, toate școlile își primesc elevii în bănci, cu excepția unei singure unități de învățământ. Este vorba despre Centrul Școlar de Educație Incluzivă din municipiul Buzău, unde o serie de lucrări nefinalizate încă îi mai ține pe elevi o vreme departe de clase.

„Începem în toate unitățile, cu o singură excepție, Centrul Școlar de Educație Incluzivă, unde s-au desfășurat lucrări de reabilitare termică, și se mai amână cu două una – săptămâni , vom vedea. Lucrările sunt aproape de final, vom intra în sălile de clasă, rămânând să mai desfășoare reparații în curte la instalația termică, la canalele termice, la rețeaua de apă.” a declarat Ionel Meiroșu, inspector general ISJ Buzău.

Școlile se deschid, însă sunt încă probleme în unele dintre ele. Un control efectuat recent de o comisie mixtă constituită prin ordin de prefect, comisie care a trecut prin 51 de școli buzoiene, a scos la iveală că sunt încă unități de învățământ fără apă potabilă ori cu toalete în fundul curții. Sunt aceleași probleme demult și de toți știute, care încă nu își găsesc rezolvarea iar copiii sunt nevoiți să vină de acasă cu sticle cu apă ori să meargă la baie în fundul curții.

„Încă mai există unități de învățământ, care, așa cum știu, din cauza condițiilor de mediu, nu au îndeplinit condițiile pentru a fi autorizate sanitar, deși au fost finalizate lucrări de reabilitare, însă nu dispun nici la acest moment de sursă de apă potabilă, dar în aceste unități de învățământ s-au găsit ca și soluții contractarea unei firme care să aducă apă potabilă prin acele bidoane, astfel încât copiii să dispună de apă potabilă pentru băut și spălatul pe mâini.” a declarat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău.

În alte localități, autoritățile locale nu s-au preocupat să ceară DSP-ului eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare, în timp ce alte școli nu au autorizații de securitate la incendiu.

„Mai sunt și unități de învățământ care, deși au finalizat toate lucrările de reabilitare, nu au solicitat autorizația sanitară, însă urmează a fi solicitată în cel mai scurt timp, pentru că au primit ca recomandare acest lucru. În cadrul acestor unități se încadrează Școala Gimnazială Dedulești din comuna Topliceni, Școala Primară Cătiașu din comuna Chiojdu, Grădinița Brădeanu, Grădinița Ghergheasa, Grădinița Movila Banului, Școala Gimnazilă Limpeziș. Mai sunt de finalizat lucrări de reabilitare la Colegiul Național „Alexandru Vlahuță” și Școala Gimnazială „Dr. Ilie Pavel” din Râmnicu Sărat.”

Deși autoritățile recunosc că sunt încă școli și grădinițe care nu îndeplinesc toate condițiile și parcă ar fi din secolul trecut, cursurile încep astăzi într-un context epidemiologic extreme de dificil. Traversăm cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, cu circa 2500 de cazuri noi de COVID înregistrate zilnic și cu previziuni pesimiste ale autorităților care spun că luna viitoare în România s-ar putea ajunge la 10 mii de cazuri noi. În aceste condiții, mesajul specialiștilor e clar:

„Să fim prudenți și să respectăm regulile sanitare pe care le cunoaștem deja de atâta timp. Să luăm aminte la sfaturile medicale cu privire la vaccinare și, în felul acesta, câte puțin de la fiecare, să ne desfășurăm în acest an școlar activitatea cu prezență fizică sută la sută.” a declarat Ionel Meiroșu.

Recomandări vin și din partea Direcției de Sănătate Publică Buzău:

„Fiecare unitate de învățământ trebuie să-și organizeze în primul rând spațiile de clasă, căile de acces să fie cu circuite funcționale. Trebuie asigurate materialele de curățenie, de igienă și de dezinfecție. Trebuie să existe la fiecare grup sanitar hârtie igienică, săpun, dezinfectant. În sălile de clasă trebuie ca băncile să fie așezate astfel încât să fie îndeplinită condiția de distanțare. Da, în unitățile de învățământ, acolo unde există cabinet medical și există un cadru medical, există teste rapide pentru testarea elevilor.” a declarat Cristina Ungureanu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian