Actualitate SĂNĂTATE

În plin val 4 al pandemiei de COVID, autoritățile se pregătesc să facă față și gripei. DSP Buzău cere Ministerului Sănătății 42.000 de doze de vaccin antigripal

Autoritățile de sănătate publică pregătesc campania de vaccinare antigripală. O infecție cu două virusuri ar duce la un prognostic mult mai rezervat, spun specialiștii, care îi îndeamnă inclusiv pe cei care au trecut prin COVID să se vaccineze antigripal în perioada imediat următoare.                                                       

Două milioane de doze de vaccin antigripal au fost cumpărate deocamdată pentru campania de vaccinare din acest sezon, în condiţiile în care anul trecut au fost cumpărate două milioane 970 de mii  de doze. Primele 300.000 de doze de vaccin ar trebui să ajungă în DSP-uri la sfârşitul acestei luni, iar campania de vaccinare ar putea începe pe 15 octombrie, aşa cum se întâmplă în mod obişnuit, sau chiar mai devreme de această data.

La fel ca în anii trecuţi, repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape. Vaccinurile vor fi livrate apoi spre cabinetele medicilor de familie dar şi spitalelor, pentru a putea începe imunizarea. La fel ca anul trecut, vor fi vaccinate cu prioritate în campania gratuită a Ministerului Sănătăţii persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, copiii şi persoanele în vârstă instituţionalizate, personalul medical şi femeile însărcinate.

La Buzău, specialiștii din Direcția de Sănătate Publică au făcut catagrafierea celor care se încadrează în programul de vaccinare gratuită și au solicitat deja Bucureștiului 42.000 de doze de vaccin antigripal, însă nu se știe și câte vor veni. Cel mai probabil, dozele vor ajunge în tranșe, la fel ca anii trecuți.

Specialiștii spun că în contextul pandemiei de COVID și a mutațiilor pe care le-a înregistrat coronavirusul, e mai mult decât recomandată vaccinarea antigripală  O infecție cu două virusuri ar duce la un prognostic mult mai rezervat, spune și medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

Iar unele farmacii și-au făcut deja stoc de vaccin antigripal.  O doză costă circa 60 de lei în timp ce vaccinul gripal intranazal pentru copii, foarte solicitat de părinți, încă nu se găsește în punctele farmaceutice. O doză din acest vaccin intranasal pentru costă costă în jur de 130 de lei.