Actualitate

PRIMA ZI DE VINERI CU RESTRICȚII DE WEEKEND! Ce se întâmplă la Buzău. Sute de polițiști și jandarmi, pe străzi

Au scăpat de restricții ca prin urechile acului. Sute de locuitori din două comune buzoiene au scăpat de măsurile suplimentare impuse pe perioada weekend- ului deși până vineri, la noua actualizare a ratei de incidență, acestea aveau patru cazuri la mia de locuitori. Este vorba despre Odăile și Blăjani care , vineri, după reactualizarea numărului infectărilor au coborât la 2,81, respectiv 3.02 cazuri la mia de locuitori ceea ce înseamnă că restricțiile de weekend care vor intra în vigoare, pentru prima dată într-o zi de vineri, nu vor fi aplicate și în cele două comune din Buzău. În aceste condiții, Odăile a trecut în scenariul galben, în timp ce Blăjani este încă în roșu.

Totuși, este primul weekend din vacanța școlară și perioada în care catolicii sărbătoresc Paștele, iar autoritățile se pregătesc de zile extrem de aglomerate. Nu mai puțin de 400 de polițiști și jandarmi vor fi pe străzi și în punctele cheie ale județului pentru a evita încălcarea măsurilor impuse de pandemie.

” Cei mai mulți dintre polițiștii aflați la datorie în această perioadă sunt din structurile de ordine publică și poliţişti de la rutieră. Alături de aceștia, ca de fiecare dată, sunt implicați în acest dispozitiv complex de asigurarea a siguranței cetățeanului și polițiști de la alte structuri – transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase, se arată în comunicatul emis de IPJ Buzău.

Nu vor fi scăpate din ochi nici zonele turistice montane, acolo unde se așteaptă vizitatori în număr crescut în acest final de săptămână.

”Este primul week-end al vacanței școlare, dar și sărbătoarea Paștelui pentru credincioșii catolici, așa că atenția efectivelor de jandarmi va fi direcționată către zonele montane ale județului, unde vom asigura o prezență la vedere și vom acționa pentru siguranța cetățenilor, atât pentru cea fizică, cât și pentru cea sanitară. În aceste zone, au fost crescute numărul de patrule formate din jandarmi montani din cadrul Posturilor Montane Nehoiu și Berca, dar și cei din cadrul Postului din stațiunea balneară Sărata Monteoru. Misiunea jandarmilor va fi, în principal, verificarea respectării, de către cetățeni sau de către operatorii economici, a măsurilor de protecție sanitară, dar și intervențiile pe linia salvării persoanelor rătăcite, dacă situația o va impune”, comunică reprezentanții IJJ Buzău.

 Echipe mixte de polițiști, jandarmi dar și inspector DSV vor fi și în piețe și centre comerciale.

”Astfel, polițiștii, în echipe mixte cu jandarmi, polițiști locali, pompieri și cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vor fi angrenați în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun și pe terase, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a nu permite desfășurarea unor activități care ar duce la creșterea numărului de infectări”, anunță reprezentanții IPJ Buzău.

Atenție și în trafic pentru că și pe șosele vor fi mai multe echipe ale Poliției Rutiere.

Reamintim că, în interiorul localităților, se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri. De asemenea, este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00-5.00, fără un motiv bine întemeiat și pe baza unei declarații.

De la aceste reguli există excepții justificate, iar, în toate localitățile, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 3 aprilie-4 aprilie 2021, în intervalul orar 20.00-2.00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase