Actualitate

10 ZILE DE CONTROALE, 10 AMENZI! Ce au găsit inspectorii DSV în timpul verificărilor premergătoare Sărbătorilor Pascale

Nici bine nu au ieșit pe teren că au și descoperit o multitudine de nereguli care au fost imediat sancționate. Sunt primele concluzii ale inspectorilor Direcției Sanitar Veterinare care din 22 martie au demarat controalelor speficifice Sărbătorilor Pascale. Astfel, în cele zece zile în care au verificat piețe, carmangerii și centre comerciale, echipele de control au adunat amenzi de 12.000 de lei.

Unde-i lege e și tocmeală, dar vin și sancțiuni. Începând cu 22 martie, inspectorii DSV au ieși pe etren să verifice modul în care sunt depozitate și comercializate principalele produse ce urmează să ajungă într-o lună pe masa de Paște. Din păcate, aproape în fiecare zi au fost descoperite abateri care au atras imediat sancțiuni pentru patronii de magazine.

”În cele 10 zile au fost efectuate 50 de controale fiind constatate abateri la 10 unități de vânzare cu amănuntul aplicându-se un număr de 10 sancțiuni în valoare de 12.000 de lei. Principalele abateri  au fost neechitarea corespunzătoare, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitar-veterinare precum și depozitarea necorespunzătoare”, a spus pentru șansanews.ro Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.

Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău

Abaterile au fost imediat remediate, astfel că nu au fost produse retrase de la comercializare sau unități alimentare cu activitatea suspendată.

”Nu a fost cazul de suspendarea activității. Abaterile au fost întâlnite la nivelul personalului care fie nu purta echipamentul de protecție impus, fie nu avea analizele medicale efectuate la timp”, a spus Iulian Moca.


Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău

Inspectorii DSV vor continua controalele până la finalul lunii aprilie.

”Controalele urmăresc verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc)”, se arată în comunicatul emis de DSV.

De asemenea, inspectorii DSV vin cu sfaturi clare atât pentru comercianți cât și pentru consumatori.Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău

De asemenea, inspectorii DSVSA, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție județean Buzău, vor efectua controale în trafic pentru a  monitoriza circulația ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar.

În perioada 22.03.2020 – 01.05.2020 va fi asigurată permanența activității prin programul prelungit la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.