Actualitate

Primarii, convocați de prefect pe tema mormanelor de gunoaie care au invadat județul. Iordache: ”17 primării nu au contracte de salubrizare. Sistemul, subestimat din motive pur electorale”

Buzăul a ajuns să fie invadat de gunoaie. Resturi menajere ori vegetale, moloz din construcții ori chiar deșeuri de mari dimensiuni sunt aruncate la marginea pădurilor, la ieșirile din sate ori comune, și chiar la marginea orașului. Problema mormanelor de gunoi a fost pusă, luni, pe tapet de prefectul județului Buzău, Silviu Iordache, într-o videoconferință cu toți primarii.

17 din cele 85 de primării pe care le are județul nu au contracte cu o firmă de salubrizare care să preia gunoiul din gospodăriile oamenilor. Asta înseamnă că deșeurile sunt aruncate la voia întâmplării, fără a fi selectate și fără o colectare a deșeurilor reciclabile, așa cum cer normele Uniunii Europene.

” Este o problemă care mă doare şi mă apasă foarte tare. Am ajuns o ţară plină de gunoaie, o ţară necontrolată din punct de vedere al salubrizării, din punct de vedere al colectării selective şi al gestionării deşeurilor. Impresia mea este că cele mai multe primării nu se îngrijesc suficient de bine de acest sistem de salubrizare. L-au lăsat pe ultimul loc. Impresia mea este că în cele mai multe primării, sistemul de salubrizare este subestimat din motive pur electorale. Niciunui primar nu îi place să fie omul rău care pune cetăţeanul să plătească pentru gunoiul pe care îl aruncă, însă efectul acestei conduite este că avem zone întregi contaminate cu deşeuri. Avem 17 primării, 17 UAT-uri din cele 85, care nu au sisteme de salubrizare. Gunoiul se aruncă pe unde se apucă, se dă foc la el, ceea ce este inadmisibil”, a declarat prefectul Silviu Iordache.

În fața problemelor generate de proasta gestionare a deșeurilor în multe comune ale Buzăului, prefectul vine și cu soluții care ar putea să mai rezolve această situație. Șeful de la Casa Albă spune că primarii ar trebui să monteze cântare pe mașinile de gunoi pe care le au, astfel încât localnicii să plătească atât gunoi cât generează iar costurile să fie cât mai exacte:

” Ar trebui să implementaţi un sistem de genul ,, plăteşte cât arunci” şi să dotaţi maşinile de gunoi pe care le aveţi sau pe care le închiriaţi cu cântar, astfel încât să puteţi cântări gunoiul pe care îl ridicaţi de la cetăţeni, pentru că doar aşa puteţi taxa gunoiul fiecărui cetăţean. Legea vă permite să aplicaţi sancţiuni în situaţia în care un cetățean nu îşi colectează corect gunoiul. Deci, puteţi aplica amenzi între 100 şi 300 de lei unui cetăţean care aruncă amestecat pet cu gunoi menajer. Legea vă permite să aplicaţi amenzi celor care aruncă deşeuri în mod necontrolat. Legea vă permite să aplicaţi taxe speciale pentru utilizatorii care nu contract de salubrizare.”

Bisoca este una dintre comunele buzoiene care nu au pus la punct un sistem de salubrizare. Primarul comunei,  Florin Stemate, spune că a încercat să încheie contracte cu diverse firme de profil, însă a fost refuzat de fiecare dată. Pe de o parte, comuna se întinde pe o suprafață foarte mare, sunt peste 270 de kilometri de drumuri, iar casele sunt poziționate răzleț, chiar la distanțe de 4-5 km. Pe de altă parte, firmele spun că infrastructura rutieră lasă mult de dorit iar dacă ar veni să lucreze în această comună și- ar distruge rapid mașinile

” Majoritatea drumurulor de la drumul principal până la casă sunt drumuri de pământ. Eu am vrut să închei contracte cu diverşi operatori.  M-au refuzat toţi din start. Nu mai punem la socoteala infrastructura rutieră . Aş vrea un expert, cineva care să îmi dea şi mie o soluţie cum pot rezolva şi eu această problemă. Problema gunoaielor nu este a cetăţenilor care locuiesc în zonă, ci a turiştilor. Sunt pe cale de a înfiinţa un sistem de salubrizare . Vreau să îmi cumpăr o autogunoieră, dar bani sunt puţini şi va fi foarte greu.”.

Prefectul a venit cu o soluție pentru problema reclamată de primarul din Bisoca:

”Gândesc că aţi putea identifica zone în comună care să deservească câte 20 de case, iar în aceste zone să cereţi locuitorilor să îşi aducă gunoiul. Totul are un cost. Dacă omul va vrea să -i ridici gunoiul din poartă, atunci costul asociat ridicării din poartă ar fi foarte mare. Încercaţi să-i convingeţi să îşi ducă gunoiul în aceste platforme pe care să le creaţi pentru 10-20 de case.”

Probleme au fost reclamate și de primarul din comuna Podgoria, Marius Chiru:

” Primarii s-au implicat în această chestiune cu gunoaiele, pentru că altfel am fi stat pe munţi de gunoaie. Că l-am adunat mai puţin sau mai mult legal, asta este adevărat. Am zone de unde pot prelua gunoiul fără nicio problemă cu maşina de gunoi, dar am şi zone unde nu pot prelua acest gunoi.  În multe localități nu ai cum să intri cu maşina. Ca să fac zone, cum spuneţi dumneavoastră cu 20-30 de locuinţe , fiecare va aduce acolo ce-i trece prin cap. E foarte greu să verificăm acest lucru. În zone de pădure şi eu mă confrunt cu acelaşi lucru la Podgoria. Ar trebui implicat puţin şi Romsilva  pentru că noi adunăm gunoaiele din pădure pe banii primăriei, dar pădurile alea sunt ori proprietate particulară, ori ale statului”.

La rându-i, primarul din Valea Râmnicului, Marian Galbenu, atrage atenția asupra costurilor practicate la groapa de gunoi de la Gălbinași, dar și asupra faptului că e nevoie de o nouă platformă unde să fie dus gunoiul:

” Groapa de gunoi este unică. Avem o singură groapă de gunoi în tot judeţul, aceea de la Gălbinaşi. Distanţa este foarte mare. Şi de la noi, de la Valea Râmnciului, avem 100 de km dus-întors. Nu mai zic de celelalte comune  mai îndepărtate de noi. Există o posibilitate: să facem în jurul Râmnciului Sărat o rampă de transfer. E prea mult. Distanţa e prea mare şi fiind singura groapă, am văzut nişte tarife foarte mari.

”Asta este o a doua mare problemă. Asta ţine de Consiliul Judeţean, de  a deschide o a doua groapă”, a replicat prefectul.

Problema gunoiului menajer și colectarea selectivă a deșeurilor se află printre principalele obiective ale actualui prefect Silviu Iordache. Încă de la instalarea în funcție, șeful de la Casa Albă a anunțat că va fi atent la cei certați cu mediul. De asemenea, Garda de Mediu a intensificat în ultima vreme controalele pe această linie. În primele 4 luni ale anului, comisarii de la Garda de Mediu au amendat 27 de primării din județ pentru  mormanele de gunoaie descoperite pe raza localităților. Iar de la debutul acestei luni, primăriile din Rm. Sărat, Nehoiu, Pătârlagele, Costești, Podgoria și Cislău au fost sancționate cu amenzi în valoare de câte 15 mii de le, din același motiv.