Actualitate

Primarul Toma și senatorul Pufu, război al declarațiilor pe tema testării legumelor în piețe

O adevărată dispută a pornit în spațiul public pe tema testării legumelor în piețe, care face obiectul unei campanii a PNL Buzău, prin care sunt adunate semnături de la populație în sprijinul unei astfel de inițiative. Sunt deja două săptămâni de când liberalii adună semnături de la buzoienii interesați să știe că mănâncă produse sănătoase.

Disputele au pornit în urma unei postări pe o rețea de socializare, pe pagina primarului Constantin Toma. Edilul-șef al municipiului Buzău spune că s-a început o campanie de isterizare împotriva consumului de legume și fructe românești.

”De ceva vreme s-a început o campanie de isterizare împotriva consumului de legume și fructe românești. Această campanie împinsă și susținută la Buzău de câțiva oameni cu funcții politice înalte, încearcă să adune acum semnături pentru a se introduce în piețele buzoiene teste rapide pentru determinarea substanțelor chimice interzise de legislația în vigoare. Nicăieri în lume nu sunt recunoscute astfel de teste, iar în România avem două instituții ale statului care se ocupă cu siguranța alimentară, respectiv Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională Fitosanitară, care sunt prezente și la Buzău și își fac treaba”, scrie Constantin Toma.

El le recomandă inițiatorilor campaniei să susțină, printr-o lege, comasarea celor două instituții și înființarea de laboratoare acreditate. Postarea cuprinde și o știre preluată de la Digi 24, cu privire la ineficiența testelor rapide.

Un răspuns a venit de la cel care a inițiat campania de strângere de semnături pentru testarea produselor din piețele buzoiene. Senatorul Vlad Mircea Pufu îi răspunde primarului Constantin Toma că induce ideea falsă că inițiativa de susținere a testării în piețe ar fi îndreptată împotriva fructelor și legumelor românești.

”Campania noastră de strângere de semnături pentru testarea legumelor în piețe pare că vă deranjează foarte tare, domnule primar! În postarea de astăzi induceți ideea că acțiunea noastră este îndreptată împotriva fructelor și legumelor românești. Nimic mai fals! Pentru că buzoienii își doresc să știe ce cumpără în fiecare zi din piețele orașului. Și sunt mulți, foarte mulți cei care au semnat până acum. Asta este și îngrijorarea administrației dvs… Va fi o mare surpriză când vom face public numărul de semnături! Nu este vorba de teste rapide, ci de teste cu rezultat mai rapid. O nuanță pe care încercați să o induceți în mod deliberat pentru a demonstra că susținem lucruri imposibile”, a scris, pe Facebook, senatorul liberal.

Parlamentarul mai spune că testarea nu este scumpă, așa cum argumentează oficialii din primărie, și că, de fapt,  nimic nu este mai scump decât sănătatea. Senatorul Vlad Mircea Pufu recomandă o consultare cu cercetătorul Costel Vânătoru care, într-un interviu la postul public de radio, vorbește despre posibilitățile de testare a legumelor.

”Răspunderea este, pe de o parte, a instituțiilor de resort, așa e, și vom propune și soluții legislative, dar o mare parte din responsabilități revin Primăriei. Sau nu mai sunt gestionate piețele de SC Piețe, Târguri și Oboare, care e o societate a Primăriei? Primăria va trebui să respecte dorința a mii, repet, mii de buzoieni care își doresc sinceritate în piețe! Iar dvs. aveți obligația de a garanta în fiecare zi siguranța alimentară în piețe pentru buzoieni!”, mai spune senatorul PNL.

Acesta adaugă că inițiativa are deja susținerea acordată prin semnăturile a mii de buzoieni, iar în final îi cere primarului să îi sprijine pe liberali cu aprobările necesare pentru instalarea corturilor în care se strâng semnături. ”E o chestiune de democrație”, conchide parlamentarul buzoian.

La începutul campaniei, în urmă cu două săptămâni, liberalii au avut instalate două corturi pentru strângerea de semnături, unul în cartierul Dorobanți și altul în Micro XIV. Între timp, zona a fost schimbată, în Unirii Nord, lângă avion, dar de o săptămână liberalii adună semnături doar la un singur cort, pentru că instalarea celui de-al doilea nu a primit încă toate aprobările necesare.