Actualitate

Cum s-a desfășurat examenul de definitivat în învățământ, la Buzău. Educatoarele și învățătorii, cei mai mulți candidați

Ieri a avut loc proba scrisă a examenului de definitivat în învățământ, sesiunea 2023. Examenul s-a desfășurat, la fel ca în anii trecuți, la centrul amenajat la Liceul de Arte Margareta Sterian. 124 de candidați s-au înscris la examen încă de la începutul anului școlar 2022-2023, dar 3 dintre ei nu au fost validați. Nu toți s-au prezentat însă la examen. Din numărul total de candidați validați, 121, la proba scrisă au fost prezenți 110, transmite Inspectoratul Școlar.

Din numărul total de candidați validați, la proba scrisă au fost prezenți 110, din care unul s-a retras din motive personale. Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși au fost: învățământ preșcolar în limba română, învățământ primar în limba română și psihopedagogie specială”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Primele rezultate vor fi afișate pe 25 iulie, în centrul de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se vor putea depune în zilele de 25 și 26 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 1 august.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8. În afara probei scrise, cadrele didactice au mai primite note la inspecții speciale la clasă și la un portofoliu didactic pe care l-au avut de realizat.

”Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare”, precizează IȘJ Buzău.