Actualitate SĂNĂTATE

PRIMELE DOZE DE VACCIN ANTI COVID AU FOST COMANDATE! Cine va fi primul buzoian imunizat

Momentul cheie în gestionarea crizei COVID la Buzău se apropie. Astăzi, 3 ianuarie, Direcția de Sănătate Publică a comandat primele doze de vaccin anti-COVID. Două zile mai târziu, va fi dat și startul imunizării. Primul buzoian vaccinat va fi un medic de la secția de Boli Infecțioase, aflat încă de la debutul pandemiei în prima linie în lupta cu temutul virus.

Primele doze de vaccin anti-COVID au fost comandate la Centrul Regional de Vaccinare de la Constanța. Este vorba despre 975 de doze. Serul va ajunge la Buzău în cursul zilei de 4 ianuarie. Inițial dozele cu ser vor depozita la Direcția de Sănătate Publică urmând ca apoi să fie repartizate către cele cinci centre de vaccinare amenajate în cele cinci unități medicale, respectiv Spitalul Județean Buzău, Spitalul Suport Covid de la Râmnicu Sărat, Spitalul de la Smeeni, Spitalul Orășenesc Nehoiu și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca. Imunizarea va debuta, cel mai probabil, pe 5 ianuarie.

Primul buzoian imunizat, medic la Boli Infecțioase

Cele mai multe doze cu vaccinul anti-COVID vor ajunge la Spitalul Județean Buzău, unitate medicală în care au ajuns mii de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 dar și bolnavii aflați în stare cea mai gravă care au avut nevoie de spitalizare la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Aici deja s-au încheiat pregătirile. Centrul a fost amenajat, iar lista cu primele cadre medicale ce urmează să fie imunizate deja întocmită, urmând ca și restul personalului să fie adăugat în aplicația electronică pentru a putea primi serul salvator.

”Avem înscrise pe listă 341 de cadre medicale, iar vaccinarea anti-COVID va începe cu secțiile Boli Infecțioase, Anestezie și Terapie Intensivă, Unitatea de Primiri Urgență, secția de Pneumologie și secția de Dializă”, a declarat, în exclusivitate pentru sansanews.ro, Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

La Buzău, primul imunizat va fi un medic specialist în boli infecțioase. Este vorba despre șeful secției Boli Infecțioase.

”S-a stabilit ca prima persoană din Spitalul Județean Buzău ce urmează să fie vaccinată să fie doctorul Micu Cristian Bogdan. Este singurul șef de secție, dintre cele cinci cu care se va începe imunizarea la noi în unitate, care nu a fost infectat. Așa că am stabilit, de comun acord, ca dr. Micu, șeful Secției Boli infecțioase, să fie primul vaccinat. Ceilalți șefi de secție, cel mai probabil, vor fi vaccinați într-o etapă ulterioară, trecând deja prin infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat în exclusivitate pentru sansanews.ro, Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău.

În Spitalul Județean, circa 50 de cadre medicale vor fi imunizate pe zi.

Un număr important de doze de vaccin anti -COVID vor ajunge și în spitalul de la Râmnicu Sărat unde inițial întregul personal a anunțat că dorește imunizarea. Primul râmnicean vaccinat ar urma să fie chiar medicul epidemiolog din unitatea spitalicească, respectiv dr. Mirela Iorgu.

La celelalte trei unități medicale unde au fost amenajate centre de vaccinare vor fi distribuite câteva zeci de doze, în această primă tranșă.

Buzăul a ajuns de la debutul pandemiei și până în prezent, la 8297 cazuri Covid-19. Numărul persoanelor vindecate este de 7567, în timp ce 226 și-au pierdut viața.

În carantină la domiciliu sunt 880 de buzoieni, iar alți 410 sunt în izolare la domiciliu.