Actualitate

Primele focare de COVID-19, în Buzău, în valul 5. Unul dintre ele, în cel mai mare spital din județ

Valul 5 al pandemiei de coronavirus aduce primele focare de boală în Buzău. Este vorba despre două focare declarate în județ, unul dintre ele la Spitalul Județean, celălalt într-un cămin pentru vârstnici de la Ulmeni.

Focarul declarat în așezământul de la Ulmeni a fost declarat în week-end-ul trecut, când au apărut primele simptome de boală. Au fost testați toți asistații dar și personalul din cămin. Până în prezent, 9 persoane au fost depistate cu infecție cu coronavirus, două dintre acestea făcând parte din rândul personalului de îngrijire.

“Aici sunt 9 cazuri. Două dintre cazuri sunt reprezentate de personalul de îngrijire. Problema este că ne confruntăm cu o mare reticență vis- a- vis de izolare și tratament. Pacienții au refuzat să urce în ambulanțe, au rămas în unitate. În general, sunt forme ușoare de boală.  Doar doi au avut nevoie de internare. Este un medic care supraveghează  zilnic unitatea”, a declarat pentru șansanews.ro medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Un al doilea focar evoluează la Spitalul Județean Buzău. Atât pacienți, cât și asistente din cel mai mare spital din județ, s-au infectat cu coronavirus.  Cazuri au fost depistate pe mai multe secții ale unității spitalicești. Pacienții au fost mutați în saloane speciale dedicate bolnavilor COVID-19. Din primele date, toți pacienții infectați prezintă forme ușoare de boală. Focarul a fost confirmat pe 17 ianuarie.

“Avem un focar cu 19 cazuri, din care 4 sunt personal medical iar restul de 15 sunt pacienți. Noi am dat focar de Medicină Internă, dar secția cuprinde și Nutriția, după ce spitalul a fost reorganizat, deci ar fi mai multe compartimente. Personalul medical este vaccinat iar formele de boală sunt foarte ușoare. Toți pacienții au fost transferați în secțiile COVID. A fost testat tot personalul, sunt doar asistente pozitive.”

În ultimele 24 de ore, în județul Buzău s-au înregistrat 188 cazuri noi de infectare cu coronavirus și 10 cazuri de reinfectare.