Actualitate

Salvamont ar putea ajunge, în curând, la Buzău. Unde este necesar și în pixul cui stă decizia înființării Serviciului Salvamont

Facebook/Edi Hirjoi

Departamentul pentru Situații de Urgență ia în calcul înființarea unui centru Salvamont, în județul Buzău. Informația a fost dezvăluită în premieră, aseară, la Focus TV, de șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi, prezent în emisiunea Focus News. Potrivit colonelului Virgil Cueru, în ultima vreme a crescut considerabil numărul turiștilor care ajung să exploreze zonele sălbatice din Munții Buzăului, la fel cum a crescut și numărul intervențiilor jandarmilor montani. Planul privind înființarea serviciului Salvamont în județul Buzău este la stadiul de evaluare:

“Intențiile există la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, care coordonează activitatea acestor structuri, și pe plan local, inclusiv la nivelul Consiliului Județean. Au fost întreprinse demersuri, o parte de evaluare inițială, ca număr de misiuni de salvare, tipul lor și așa mai departe. Sunt lucruri pregătitoare în vederea luării unei decizii în acest sens. O decizie clară nu știm când se va lua, sperăm că va fi cât mai curând”, a spus, la Focus TV, col. Virgil Cueru, inspectorul șef al IJJ Buzău.

Potrivit Jandarmeriei Buzău, numărul intervențiilor și misiunilor în zona de munte a județului a crescut de la un an la altul. Ariile protejate Siriu și Penteleu sunt cele mai atractive pentru turiști. Totuși, nu a putut fi alcătuit un top al destinațiilor, dar creșterea numărului de turiști amatori de drumeții montane poate fi pus pe seama faptului că județul Buzău are zone sălbatice și peisaje de vis.

„Având în vedere dispunerea diametral opusă față de DN 10 a celor două arii protejate, Siriu și Penteleu, a fost greu de alcătuit un top al traseelor și destinațiilor. E greu de delimitat. Ne bucurăm, însă, ca buzoieni, la fel cum se bucură și turiștii care vin, că încă avem acea sălbăticie, partea de adevărat turism montan. Pe partea de drumeție încă ne putem bucura de peisajele extraordinare. O zonă care a devenit atractivă și e în continuă dezvoltare din perspectiva fluxului de turiști este zona Bozioru-Fișici”, a mai spus col. Cueru.

De altfel, acesta a precizat că jumătate din numărul intervențiilor pe care le-a avut anul trecut Jandarmeria Montană a fost în zona Bozioru-Fișici.