Actualitate Șansa de Nehoiu

Primele rezultate în urma anchetei din Munții Buzăului. Au fost descoperite nereguli grave

Au apărut primele informații oficiale în legătură cu descinderea polițiștilor și reprezentanților Gărzii Forestiere Focșani la Nehoiu, acolo unde a fost reclamat un posibil caz de furt de lemne. Primele verificări la fața locului au arătat că mai mulți arbori ar fi fost tăiați fără drept. Polițiștii au deschis dosar penal în cauză, urmând să facă verificări pentru identificarea persoanelor care au doborât copacii fără a avea acest drept.

Ancheta în acest caz a pornit de la o reclamație făcută de un localnic care a sesizat un posibil caz de tăiere fără drept și furt de lemne dintr-o pădure de pe raza orașului Nehoiu. Miercuri, reprezentanți ai Gărzii Forestiere, împreună cu specialiști ai Ocolului Silvic Nehoiu și polițiști au mers la fața locului, pentru verificări. Detalii, AICI. Specialiștii au găsit mai multe cioate nemarcate, pe un teren de circa 2,5 ha. Prejudiciul s-ar ridica la circa 20.000 de lei. Potrivit unor surse, tăierile ilegale ar fi început în urmă cu 5 ani.

„În legătură cu pagubele constatate pe raza U.A.T. Nehoiu, constatarea s-a făcut împreună cu delegații IPJ Buzău, Poliția Nehoiu, reprezentanții Ocolului Silvic Nehoiu și proprietarii de pădure din zona respectivă. Aici s-a constatat o suprafață de 5 ha, pe care erau 3 moștenitori. Jumătate din această suprafață, 2,5 ha, ce aparține unui moștenitor,are paza asigurată de Ocolul Silvic Nehoiu iar cealaltă jumătate, revendicată de două persoane, nu are pază. Cei 2 proprietari, care nu s-au înțeles în legătură cu împărțirea terenului, nu au încheiat contracte de pază. Pe această suprafață s-au constatat pagubele. Urmează inventarierea și evaluarea pagubelor, iar proprietarii sunt obligați să încheie contracte cu unul dintre ocoalele silvice din zonă. Organele de poliție fac cercetări în vederea depistării autorilor faptelor comise”, a declarat Cristi Toma, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Focșani.

Primele verificări arată că ar fi fost tăiate ilegal lemne în cantitate de peste 90 de metri cubi, esența fag.

În cauză, polițiștii au deschis dosar penal pentru tăiere și furt de arbori și continuă cercetările pentru a stabili dimensiunea exactă a furtului dar și cine se face vinovat de tăierea ilegală a copacilor.