Actualitate

Cum a putut un asemenea om să lucreze atâția ani în Poliție. Amănunte halucinante din palmaresul infracțional al agentului Nedelcu rămas după gratii

Polițistul devenit peste noapte ” vedetă” națională din cauza unui șir de infracțiuni săvârșite în câteva zile rămâne în arest. Contestația formulată de agentul care din data de 16 ianuarie 2022 se află după gratii a fost respinsă de magistrații Tribunalului Buzău. Între timp, cercetările declanșate după seria de evenimente scot la iveală un trecut absolut năucitor. Agentul Mihai Nedelcu, adjunct de șef de post la Buda, a săvârșit, rând pe rând, fapte grave și cu toate acestea el a continuat să activeze în sistem, ceea ce arată cât de vulnerabilă este în acest moment Poliția Română.  Instituție, în rândul căreia iată pătrund indivizi cu un comportament de infractor fără ca structura cea mai importantă, abilitată să vegheze asupra legii în această țară, să poată dezvolta un sistem de apărare care să bareze intrarea în Poliție a unor astfel de personaje .

De exemplu, în cazul de față, agentul Mihai Nedelcu a fost capabil ca de când activează în Poliție, respectiv 2016, să-și îngroașe dosarul de personal cu o mulțime de fapte foarte grave care nu pot fi tolerate niciunui om simplu de pe stradă darmite unei persoane abilitate să vegheze asupra ordinii și legii.

Din ”mapa lui profesională” cităm mai întâi implicarea sa într-un accident săvârșit în 2018 în urma căruia o tânără de 21 de ani și-a pierdut viața. Accidentul s-a produs în Vrancea, pe DN E85, iar dosarul este și după atâția ani în stare de nesoluționare, deoarece magistrații nu au reușit să se lămurească, din cauza unor expertize care se bat cap în cap, dacă agentul de poliție a fost sau nu la volanul autoturismului. Una arată că agentul ar fi fost la volan, iar cealaltă că mașina ar fi fost condusă de femeia care a decedat în urma impactului extrem de violent.

”Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea se află un dosar în care se fac cercetări de către procurori pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. În noaptea 9 noiembrie 2018, în jurul orei 23.00, conducătorul unui autoturism care se deplasa pe E85, pe direcția Focșani-Râmnicu Sărat, pe raza comunei Dumbrăveni, într-o curbă la dreapta, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un cap de pod. În urma impactului a rezultat decesul persoanei de sex feminin care se afla în autoturism și vătămarea corporală a agentului care, de asemenea, se afla în mașină.

După accident s-au prelevat două mostre de sânge de la agentul de poliție și s-a stabilit că avea o alcoolemie de 0.80 gram la mie la prima probă și 0.65 grame la mie la cea de a doua probă. În cauză a fost dispusă urmărirea penală în REM existând suspiciunea că autoturismul ar fi fost condus la momentul respectiv de agentul de poliție.

Pe parcursul anchetei, agentul a susținut că în realitate autoturismul a fost condus de victimă. Au fost efectuate mai multe expertize, iar în prezent s-a dispus efectuarea unei expertize medico legale la Institutul de Medicină Legală Iași, iar raportul de expertiză nu a fost înaintat către Parchetul pe lângă Tribunalul Vrancea. Până în prezent în cauză nu a fost continuată urmărirea penală față de vreo persoană și nu au fost dispuse măsuri preventive”, a declarat Nicolae Pîrcălăbescu, prim-procuror adjunct Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.

În urma evenimentului, agentul de poliție, depistat și la acel moment sub influența băuturilor alcoolice, a rămas fără permisul de conducere. De atunci, Nedelcu conduce doar pe baza unei dovezi înlocuitoare cu drept de circulație

La doi ani după accident, Nedelcu a fost din nou implicat într-un eveniment rutier într-un județ vecin, de această dată fiind vorba despre o tamponare tot din cauza agentului, care nu a respectat regulile privind depășirea pe drumurile publice.

Șirul evenimentelor provocate de agentul de poliție nu se oprește aici. La finalul săptămânii trecute, Mihai Nedelcu a comis-o din nou. După ce a ieșit din serviciu, agentul, îmbrăcat în uniforma de polițist,  a mers la o prostituată în municipiul Buzău pe care a găsit-o pe un site de anunțuri. Pentru că a refuzat să plătească a ieșit cu scandal. Femeia a chemat alți doi prieteni în ajutor dar a alertat și autoritățile.

În cele din urmă scandalul a fost aplanat de colegii polițiști, iar agentul a fost testat pentru consumul de alcool și alte substanțe interzise, și rezultatul a arătat că polițistul luase substanțe cu efect psihotrop. Există bănuiala că substanțele respective ar fi putut indica ori un consum de droguri ori medicamente pentru tratarea anxietății.

De altfel, Mihai Nedelcu a și declarat în fața jurnaliștilor că este sub tratament psihiatric, o declarație care-i complică și mai mult întreaga situația deoarece polițistul în cauză ar fi putut suferi de o afecțiune care să-i afecteze luciditatea și astfel el să devină un și mai mare pericol public, mai ales în condițiile în care el, prin prisma meseriei, este purtător de armă letală.

Seria evenimentelor halucinante e întregită de alte două accidente rutiere săvârșite pe 15 ianuarie, adică la două zile după ce a fost la prostituate. Uluitor este că cele două evenimente au avut loc  la o distanță de doar câteva minute, iar agentul a fugit de la locul primului accident.

(…)pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al unui tratament  folosit pentru tratarea anxietății coroborate cu neadaptarea vitezei de   deplasare la condițiile de drum, autoturismul condus de inculpat a intrat inițial în coliziune cu autoturismul marca x . În urma impactului autoturismul x a fost proiectat în șanțul marginal și a fost răsturnat pe plafon, cu roțile în sus. După acest impact autoturismul condus de  inculpat și-a continuat deplasarea către localitatea R, iar la aproximativ 70 m de locul primului impact a intrat în coliziune cu un autocamion parcat în afara părții carosabile. În  urma acestui impact inculpatul a  coborât singur din  habitaclul autoturismului său, de pe scaunul  șoferului, fiind observat de mai mulți martori strânși la fața locului”.

”(…)Mai mult decât atât, până la sosirea organelor de poliție inculpatul  a  plecat de la  fața locului și a intrat într-un magazin din apropiere unde a încercat să se ascundă în spatele unor aparate de jocuri. După sosirea organelor de poliție, inculpatul a continuat să nege că ar fi condus el autoturismul x  și invocând același motiv a refuzat să îi fie prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei” se arată în Motivarea Judecătoriei Râmnicu Sărat.

Cazul polițistului Mihai Nedelcu readuce în discuție, încă o dată, una dintre marile problemele ale sistemului polițienesc românesc, în care regăsim, din ce în ce mai multe personaje, care nu numai că distrug autoritatea unei instituții foarte importante în societate ci și că, o parte dintre aceste personaje sunt, efectiv, niște pericole publice, pentru că oamenii aceștia în loc să-i apere pe cetățeni, îi pun în situații incredibile.

(…)având însă în vedere locul și timpul producerii accidentului, viteza crescută cu care inculpatul se deplasa dar mai ales starea acestuia provocată de consumul de băuturi alcoolice și de medicamente apreciem că doar hazardul a făcut ca în urma accidentului să nu rezulte victime – din rândul celorlalți participanți la trafic aflați în autoturisme sau al pietonilor. Prin funcția de agent de poliție pe care o îndeplinește inculpatul, acesta trebuie printre altele să vegheze la siguranța circulației pe drumurile publice” se arată în Motivarea Judecătoriei Râmnicu Sărat.

Întrebarea este: cum a fost posibil ca acest Mihai Nedelcu, un om care provine dintr-o familie onorabilă, dar care, din informațiile noastre, a fost câțiva ani plecat în Canada, de unde s-a întors cu niște apucături ciudate, și care a intrat în structura de Poliție din așa numita ”sursă externă”, procedură care se dovedește că, în foarte multe cazuri, nu poate selecta persoanele potrivite, dimpotrivă. Prin sita acestor concursuri se strecoară mult prea mulți cetățeni care numai polițiști nu pot fi numiți, ci mai degrabă, oameni care și-au găsit un serviciu în Ministerul de Interne ca să nu mai fie șomeri.

În plus, așa cum am constatat și mai sus, inși precum Nedelcu pot activa, ani la rând, ascunși într-un post de poliție din vârful muntelui ori chiar în mijlocul inspectoratelor județene, având în spate un bagaj greu de activități vecine cu infracțiunea dacă nu chiar infracțiuni de-a dreptul.

Pe final, mai trebuie arătat că acest caz este încă o palmă grea aplicată Poliției Române, în interiorul căreia oamenii care ar putea să ia măsuri și ar avea căderea să-i excludă din MAI pe cetățenii precum Nedelcu nu o fac pentru că informațiile reale despre tipurile acestea de personaje nu prea ajung unde trebuie și când trebuie, ceea ce reprezintă o mare vulnerabilitate atât pentru Poliție cât și pentru societate, în general.