Actualitate

(UPDATE) ZECI DE ÎMBOLNĂVIRI ÎN FOCARUL DE LA OJASCA! Cum ar fi intrat virusul în cea mai aglomerată secție a spitalului

UPDATE: Autoritățile vin cu noi precizări despre cazul pacientului de 77 de ani, confirmat cu COVID-19 zilele trecute și decedat în noaptea de duminică spre luni. Deși informațiile inițiale au arătat că bărbatul fusese internat la Ojasca, medicii au revenit cu detalii și au declarat că de fapt pacientul nu provine din focar ci a fost internat în ultima perioadă în Secția Psihiatrie 3 a Spitalului Săpoca.

“Bătrânul care a decedat a fost internat pe Secția Psihiatrie 3. A prezentat simptomatologie, a fost imediat izolat și testat pentru SARS-Cov-2, fiind ulterior confirmat. A fost transferat către Secția Pneumologie a Spitalului Județean spre a fi evaluat, așa cum prevede metodologia. Apoi, el s-a întors în spital cu un tratament de specialitate doar că starea lui de sănătate s-a degradat foarte repede și, din păcate, în noaptea de duminică spre luni, acesta a decedat.”, a declarat medicul epidemiolog Valentin Barbulis.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Situație îngrijorătoare la secția exterioară de la Ojasca a Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca. În doar 3 zile de la confirmare, focarul de coronavirus de aici a ajuns să numere 51 de cazuri. Între timp, a fost confirmat și un deces în rândul pacienților pozitivi.

Focarul de la Ojasca a fost confirmat sâmbătă, când autoritățile au anunțat 32 de cazuri de infecție cu coronavirus. Dintre acestea, 29 cazuri s-au intregistrat in rândul pacienților și 3 in rândul personalului. Duminică, alte 17 îmbolnăviri au fost confirmate la Ojasca. Iar luni, o asistentă și o infirmieră au fost testate pozitiv. Astfel, numărul total al cazurilor a ajuns la 51. 

Coronavirusul a intrat în  în rândul pacienților  dintr-un pavilion în care bolnavii sunt internați în condiții speciale, aflându-se sub incidența Codului Penal. Între timp, a apărut și un deces.

,,S-a înregistrat și un prim deces. Este vorba despre un pacient de 77 de ani tot Cod Penal a cărui simptomatologie sugestivă a debutat joi, 15 octombrie.  Ulterior, tot joi, a fost izolat în compartimentul nostru destinat acestor pacienți și testat vineri, 16 octombrie. Rezultatul a sosit sâmbătă, 17 octombrie, după-amiază. Duminică a fost trimis la evaluare de specialitate, dar din păcate duminică noapte s-a constatat decesul. Pacientul avea și alte comorbidități, ceea ce i-au agravat situația”, a precizat pentru șansanews.ro managerul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, Gabriela Pîrîu.

Situația este destul de delicată, ținând cont că virusul a fost depistat într-o secție supraaglomerată, cu pacienți internați în condiții speciale. Secția are 110 paturi însă aici sunt internați 140 de pacienți.

Pacienții pozitivi au fost izolați și se află sub tratament.

,, S-au luat măsuri epidemiologice necesare, respectiv izolarea pacienților pozitivi. Am procedat la stabilirea unir circuite clare. Pacienții, de asemenea, au fost analizați din punct de vedere al analizelor de sânge, li s-au făcut radiografii; de aceea au circulat ambulanțele întrucât au fost aduși din secția exterioară de la Ojasca la secția centrală unde avem și serviciul de radiologie. Ulterior, rezultatele au fost trimise spre evaluare penru stabilirea tratamentului către un medic infecționist, astfel încât la ora actuală pacienții se află sub tratament. Focarul este monitorizat. “

Nu este pentru prima data când coronavirusul este depistat în rândul bolnavilor de la Ojasca. Primul focar de la secția Ojasca a fost declarat la jumătatea lunii iulie, când, inițial, au fost diagnosticate acolo patru persoane. Ulterior focarul s-a extins.