Actualitate

”Primul student din familie”, programul care vine în sprijinul tinerilor. Cum este descurajat abandonul universitar

Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Educației, a lansat un program care să vină în sprijinul tinerilor care își doresc să urmeze cursurile unei facultăți, dar care nu au posibilitatea de a-și duce studiile la bun sfârșit ori abandonează din start ideea de a merge la facultate după ce termină liceul.

Programul vine după ce Ministerul Educației a constatat că numărul tinerilor care merg la facultate după ce termină liceul a scăzut de la un an la altul. S-a ajuns, astfel, în situația ca numai 15% dintre absolvenții de liceu să-și continue studiile. Iar dintre cei care ajung la facultate, aproape jumătate își abandonează studiile.

“Tranziţia dintre liceu şi universitate în România încă este anevoioasă. În ciuda mitului că avem prea mulţi studenţi, procentele europene ne spun clar că suntem în urma mediei europene, chiar aş zice eu, semnificativ statistic, şi nu suntem încă la nivelul de absolvenţi de învăţământ superior care să ne permită cu adevărat o economie bazată pe cunoaştere. În toamna anului 2017 erau înscrişi aproape 150.000 de elevi în ultimul an de liceu, deci clasa a XII-a sau a XIII-a, şi puţin peste 44% dintre aceştia au făcut pasul către studiile universitare un an mai târziu. Dacă ne raportăm strict la elevii din mediul rural din aceeaşi generaţie, doar 26% dintre aceştia promovează bacalaureatul, iar procentul celor care se înscriu mai departe la studii universitare este de aproximativ 15%”, a declarat ministrul liberal al Educației, Ligia Deca, la evenimentul de lansare.

Programul lansat în parteneriat de cele două ministere își propune să îi sprijine pe tineri să devină studenți.

“Programul Primul Student în Familie este şi un rezultat direct al obiectivelor prevăzute atât în proiectul de viziune strategică România Educată, cât şi în noul pachet legislativ în domeniul educaţiei. De altfel, acest program este unul dintre obiectivele Planului Naţional pentru reducerea abandonului universitar şi aşa cum spuneam, scopul este de a sprijini pe acei studenţi sau viitori studenţi care, în ciuda obstacolelor, unele care ţin de un context familial sau comunitar şi altele care poate ţin de chestiuni financiare, reuşesc totuşi să devină primii studenţi în familiile lor. Vorbim despre 50 de milioane de euro fără TVA din programul operaţional Educaţie şi Ocupare. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru activităţi menite să crească egalitatea de şanse din învăţământul superior românesc, aceste activităţi putând fi, de exemplu, măsuri de tip punte pentru tranziţia în universitate, acordarea de subvenţii, acordarea de fonduri pentru activităţi de consiliere şi orientare în carieră, schimburi de experienţe între elevi şi studenţi care fac parte din grupul ţintă al proiectului şi aşa mai departe. Ne aşteptăm ca acest proiect să nu fie doar un proiect care sprijină un grup ţintă vulnerabil. Este vorba şi despre un proiect care potenţează misiunea de mobilitate socială a educaţiei. Nu vorbim despre reproducerea unor inegalităţi deja existente în societate, ci despre rolul educaţiei ca instrument prin care poţi, indiferent de statutul familiei în care te naşti, să mergi cât mai departe, atât de departe cât este potenţialul fiecăruia”, a mai spus Ligia Deca.