Actualitate

(UPDATE) (FOTO) Copaci doborâți de vântul puternic. Este cod portocaliu de vijelii în aproape tot județul

UPDATE: Vântul suflă din ce în ce mai puternic în tot județul Buzău, așa că și numărul problemelor cauzate de acest fenomen este în creștere. Potrivit ultimului bilanț încheiat de Instituția Prefectului-Județul Buzău, marți, la ora 14:30, se semnalau următoarele probleme cauzate de vânt:

  • loc. Amaru, 2 plopi căzuți pe carosabil, intervine ISU Ph.
  • loc. Zoresti, acoperiș desprins, conductori electrici afectați, intervine Electrica.
  • loc. Cândești un copac căzut peste linia de electricitate, urmat de incendiu, intervine ISU BZ
  • loc. Viperesti, pericol de cădere a unui copac într o curte, intervine SVSU
  • loc. Saseni incendiu vegetație pornit de la rețeaua de electricitate
  • loc. Pănătău incendiu vegetație uscată, intervine SVSU
  • loc. Țintești, stâlp căzut pe carosabil, intervine Electrica
  • Incendii de vegetatie uscata Chiojdu si Canesti

În municipiul Buzău, vântul suflă la rafală, la ora 14:30 cu aproape 76km/h. Mai mulți copaci au fost doborâți de vânt, în fiecare caz intervenind echipele Urbis Serv. Pagube au fost înregistrate doar în cartierul Dorobanți, unde un copac a avariat o mașină.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Vânt puternic în județul Buzău. De câteva ore, viteza vântului a început să crească și tot va mai crește până la orele serii. Județul Buzău se află sub cod portocaliu de vânt. Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h. Doar zona de munte se află sub cod galben, fiind așteptate  viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Local vor fi vijelii, atrag atenția meteorologii.

De altfel, probleme au început să apară în regiune. La Vernești, vântul puternic a doborât cel puțin doi copaci. Astfel de cazuri au fost semnalate la Cândești, unde un arbore a căzut peste firele de electricitate. De asemenea, un stâlp de electricitate a fost rupt. Incidentul s-a înregistrat într-o zonă situată în afara satului. Furnizarea energiei electrice nu a fost însă afectată, spun autoritățile locale.

Un alt copac a fost doborât de rafalele puternice la Zorești, aceeași comună, în fața dispensarului. În acest ultim caz, autoritățile locale au intervenit și au îndepărtat copacul rapid. Din fericire, nicio persoană nu a fost afectată.

Pe de altă parte, tot în Vernești, este alertă din cauza unui incendiu de vegetație uscată,la Săsenii pe Vale. Focul se manifestă foarte aproape de casele oamenilor iar în contextul în care vântul bate foarte tare riscurile sunt imense.

Pompierii din Buzău intervin, marți la prânz, în alte zone din județ unde sunt smenalate incendii de vegetație uscată: la Pănătău și la Pâclele. De asemenea, li s-a solicitat sprijinul pompierilor la Dumitrești, Vrancea, tot la un incendiu de vegetație.