Actualitate

Primul test picat de noua conducere a CJAS Buzău

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, la conducerea căreia a fost instalată recent, fără concurs, Eliza Roxana Oncel, este una dintre cele mai ermetice instituții în materie de comunicare. Cu mici excepții de-a lungul timpului, niciunul dintre președinții-directori generali nu a fost interes să reglementeze o bună comunicare cu publicul și cu presa. Lucru vizibil, dar nu imposibil de depășit, dacă ar exista voință. Mai grav este că la vârful instituției nu există interesul pentru o bună comunicare cu cetățeanul, chestiune dovedită și în relația cu presa. Și, de ce ar exista, câtă vreme CJAS este scena continua a confruntării unor interese, confruntare care se lasă cu nesfârșite scandaluri?

În ultima vreme, CJAS Buzău a intrat în atenția publică în contextul scandalului care a lăsat peste 4000 de oameni de la Merei fără medic, prin refuzul CJAS de a încheia un nou contract cu medicul de familie Maria Ușurelu. A fost nevoie de multe semnale, inclusiv de la nivel politic, de o descindere a corpului de control al CNAS, și de măsuri clare dispuse de la nivel central, pentru ca lucrurile să reintre în legalitate, iar situația pacienților să revină la normal. De la 1 septembrie, medicul de familie Maria Ușurelu va reintra în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate și, astfel, pacienții de pe lista sa, vor putea beneficia de servicii medicale decontate din bugetul asigurărilor de sănătate. Dar, în mod logic și corect, cineva trebuie să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat timp de două luni, când asigurații nu au putut beneficia de serviciile medicului lor. La toate acestea chestiuni ar trebui să răspundă CJAS Buzău, prin președintele-director general sau prin purtătorul său de cuvânt. Demers sortit eșecului, după cum s–a dovedit și încercarea de astăzi a redacției șansanews.ro de a obține, pe cale oficială, răspunsurile așteptate în acest caz. Reporterii șansanews.ro l-au contactat pe purtătorul de cuvânt al instituției care, în concediu fiind, le-a transmis să trimită o solicitare scrisă la care se îndoiește că vor primi răspuns. Un răspuns similar a venit și de la secretariatul președintelui-director general al CJAS Buzău. Deși la birou, noua șefă ainstituției nu a considerat necesar să dialogheze cu presa, cu toate că uzanțele arată că, în lipsa purtătorului de cuvânt, atribuțiile sunt peluate de conducerea instituției.

Nu știm cum se vede de la Casa Albă o astfel de atitudine, dar posibil ca lipsa de comunicare să fie încurajată tocmai printr-o lipsă de reacție a celor care supraveghează în teritoriu activitatea deconcentratelor. Am  numit aici Instituția Prefectului Județul Buzău. Însă, oficialii CNAS, acolo unde ajung solicitările jurnaliștilor, pentru că la Buzău nu capătă răspunsuri, cu siguranță își pun problema ce fel de comunicare au înțeles să facă cei din CJAS Buzău. Că ei (responsabilii CJAS Buzău) nu înțeleg, e clar, dar că cineva ar trebui să –i ajute să înțeleagă, e deja altă discuție.