Actualitate SĂNĂTATE

Medicul de familie Maria Ușurelu câștigă războiul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. După mai bine de 2 luni, doctorul revine la cabinetul din Merei

După două luni și jumătate în care aproape 4 mii de persoane din Merei  au rămas fără medic de familie, situația s-a rezolvat, în sfârșit. Medicului Maria Ușurelu i-a fost încheiat un nou contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Cu alte cuvinte, de la 1 septembrie, pacienții medicului vor putea solicita și primi rețete compensate și gratuite, sau trimiteri medicale către un medic specialist.

Problemele în cazul medicului de familie din Merei au apărut la începutul verii, când contractul cu Primăria Merei, de închiriere a spațiului în care funcționa cabinetul medicului Maria Ușurelu a expirat, situație care a impus organizarea unei licitații. Însă, lucrurile au fost tărăgănate și s-a ajuns ca CJAS să nu- i mai încheie un nou contract  medicului Ușurelu pe motiv că nu are sediu pentru cabinetul său. Ca urmare, aproape 4 mii de pacienți au rămas fără medic de familie. O situație extrem de dificilă, mai ales că pe lista pacienților doctorului Ușurelu se află mulți bătrâni care au avut nevoie de rețete gratuite sau compensate pentru a-și cumpăra medicamentele. Motiv pentru care medicul a decis să stea în continuare la cabinet și să- și ajute pacienții.

sursa: facebook

„S-a făcut control de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și în urma controlului s-a decis că am actele în regulă, și că sunt obligați să-mi facă contract. Am primit contractul, l-am semnat și l-am trimis din nou la Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, cu acel contract, începând cu 1 septembrie, pacienții pot veni la cabinet și au toate drepturile așa cum le-au avut înainte de această situație”, a declarat pentru șansanews.ro medicul de familie Maria Ușurelu.

Între timp, o echipă de control a fost trimisă de la București la CJAS Buzău. Specialiștii CNAS au dispus reanalizarea acestui caz și verificarea tuturor documentelor depuse de medicul de familie din Merei. Așa s-a ajuns la concluzia că medicul a urmat toți pașii la momentul potrivit, astfel că nu există niciun motiv să nu-i fie încheiat un nou contract cu CJAS. Zilele trecute a fost întocmit noul contract iar luni a și fost semnat de medicul Ușurelu care, de la 1 septembrie, își va relua activitatea:

” După 16 iunie, până astăzi nu am luat niciun ban, nu m-a plătit nimeni, timp în care eu am fost la serviciu în fiecare zi și am văzut toți pacienții gratis, bineînțeles, nu m-a plătit nimeni, deși eu am asigurat asistența medicală. Vă dați seama că au terminat copiii clasa a 8-a, aveau nevoie de adeverință de vaccinare să se înscrie la liceu, aveau nevoie cei de clasa a 12-a, aveau nevoie persoanele cu handicap de scrisori medicale, aveau nevoie pensionarii care s-au pensionat înainte de termen sau pe boli cronice, programul de urmărire. Sunt lucruri pe care eu le-am asigurat toată perioada gratis”, a mai declarat dr.Ușurelu.

De menționat că situația medicului Maria Ușurelu nu este singulară. Un alt medic de familie din județul Buzău s-a trezit fără contract cu CJAS Buzău.  Exact pe același tipar, medicului Cristina Dragomir i-a fost reziliat contractul, la sfârșitul anului trecut. 2000 de pacienți au fost lăsați, în pandemie, fără medic de familie.Acest caz se află  în prezent în instanță.