Actualitate

Procurorii DNA, la Casa de Pensii Buzău

Miercuri, 2 martie, pragul Casei de Pensii Buzău a fost trecut de procurorii DNA. Anchetatorii fac cercetări într-un dosar penal de fapte de corupție privind eliberarea de adeverințe false necesare pentru obținerea de pensii sociale minime C.A.P. Concret, pe baza unor adeverințe false emise de o angajată a Primăriei Ianca, județul Brăila, mai multe persoane ar fi beneficiat de pensii, dosarele fiind depuse inclusiv la Casa de Pensii Buzău.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 2018, funcționara din Ianca, alături de alte persoane, ar fi constituit un grup infracțional care, în schimbul unor sume de bani, elibera adeverințe false prin care, ilegal, se arăta că unele persoane au muncit ani buni la Cooperativa Agricolă de Producție Ianca, județul Brăila. Mai departe, cu aceste adeverințe în mână, persoanele respective au depus dosarele la Casa de Pensii Buzău și la cea din Vrancea, obținând astfel pensii sociale minime garantate de stat.

“Concret, în perioada respectivă, inculpata Pavel Romica, în calitate de referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului Ianca, județul Brăila, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi pretins și a primit, în mod direct sau prin intermediari, de la 71 de persoane suma totală de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării și eliberării adeverințelor false menționate mai sus. Cu titlu de exemplu precizăm că beneficiarilor de adeverințe li s-ar fi solicitat suma de 580 lei/anul de vechime atestat, astfel că 15 ani de vechime „costau” suma de 8.700 lei. După ce intermediarii își opreau „comisionul” (între 2.700 lei și 3.000 lei) inculpatei Pavel Romica îi revenea suma de 3.000 lei (200 lei/anul de vechime). “

Procurorii DNA subliniază că funcționarii Casei de Pensii, fără a avea vreo vină, au eliberat decizii de pensionare, neștiind că adeverințele respective erau false.

“În continuare, beneficiarii ar fi depus dosarele de pensionare, care includeau și acele adeverințe false, la Casele Județene de Pensii Buzău și Vrancea, ai căror angajați au emis fără vinovăție deciziile de pensionare pentru fiecare titular. “

Pentru a stabili exact numărul persoanelor implicate în acest caz și lista faptelor săvârșite de acestea, procurorii DNA au derulat percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, inclusiv la Casele Județene de Pensii Buzău și Vrancea.
În acest caz, funcționara Primăriei Ianca dar și o persoană fizică au fost reținute pentru 24 de ore. De asemenea, a mai fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar față de trei persoane fizice, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și dare de mită.
În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane, anunță procurorii DNA.