Actualitate

Profesorii din Buzău au făcut anunțul. Ce se întâmplă luni cu școlile

Declanșată pe 22 mai, adică de trei săptămâni, greva profesorilor continua. Dascălii din Buzău au anunțat deja că luni nu vor intra la ore până când solicitările lor nu vor fi soluționate în totalitate. Mai mult decât atât, Ion Dobre, liderul SÎP Buzău a declarant pentru sansanews.ro că membri din sindicat vor ieși din nou în stradă.

Ultimele discuții purtate, duminică dimineață, între premierul Nicolae Ciucă și sindicaliștii din Educație nu au avut, deocamdată, rezultatul așteptat. Oferta lansată de Guvern urmează să fie analizată până luni la ora 10.00, când profesorii ar trebui să anunțe dacă renunță sau nu la grevă.

Totuși, până atunci, un lucru este cert: elevii din România vor sta acasă și în ziua de luni.

“Mâine este grevă în toate şcolile (…).  Școala nu e magazin. Nu poți pune lacăt. În mod logic, lecțiile care nu au fost predate trebuie recuperate”, a spus, duminică, liderul FSLI, Simion Hăncescu.

La Buzău, dascălii vor organiza și un protest în stradă

”Deocamdată se fac calcule și analize, și, în acest moment, răspunsul este că greva continua și luni. Noi, la Buzău, avem deja autorizație pentru un protest în fața Prefecturii, începând cu ora 10.00”, a spus, pentru șansanews.ro Ionel Dobre, lider de sindicat.

Sâmbătă Executivul a transmis o nouă ofertă sindicatelor. Este vorba despre 25% creșterea salarială, 1500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 anual pentru personalul nedidactic până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grila de la 1 ian 2024.

La Buzău, la finalul săptămânii trecute mai erau în grevă 68% dintre profesorii, membri de sindicat. Ar fi semnale că, totuși, de luni vor mai fi profesori care vor renunța la grevă. Din cele 143 de unități de învățământ din Buzău, în 14 s-ar fi reluat deja cursurile. Însă, pentru a afla dacă își trimit sau nu copiii la școală sau grădiniță, părinții trebuie să aștepte mesajele de la fiecare diriginte, învățător sau director de școală.