Actualitate

Profesorii încep să se vaccineze anti-COVID. Șeful ISJ Buzău: ”Conștiința îi trimite la vaccin. Și dorința de a se reîntoarce în clase”

Peste 150 de unități de învățământ din Buzău din 457 își desfășoară cursurile în sistem on-line pentru că mai puțin de 60 la sută din personal este vaccinat anti-COVID, însă situația s-ar putea schimba la începutul săptămânii viitoare.

Tot mai multe cadre didactice au ales să se vaccineze, după ce autoritățile centrale au impus pragul de 60 la sută de vaccinare printre profesori pentru ca școlile să poată fi deschise.

„Rata de vaccinare de 60% a început să fie atinsă de o parte dintre unitățile care au avut săptămâna aceasta sub acest prag. Este un lucru îmbucurător, pentru că vom începe activitățile didactice în format fizic în aceste unități de învățământ. Avem și grădinițe în această situație și structuri cu clasele I-IV și cu I-VIII. Lista finală o vom avea în cursul zilei de vineri, o vom afișa, va fi publică, astfel încât fiecare școală, fiecare elev, să știe cum se vor desfășura cursurile începând de săptămâna viitoare. Cei care au fost cu prezență fizică, este clar, rămân cu prezență fizică, și aici avem ușoare creșteri ale procentelor de personal vaccinat. Cei care au avut sub 60% rată de vaccinare în trecut, o parte au depășit procentul minim, care le permite desfășurarea activității cu prezență fizică.” a declarat, joi, inspectorul general al ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.

Ultimele centralizări, cele în baza cărora s-au desfășurat cursurile săptămâna aceasta, arată că sunt unități de învățământ  care nu au nici un cadru didactic vaccinat. Așa se întâmplă la o mulțime de grădinițe din județ. De pildă, nici un angajat nu este vaccinat în grădinițele din comunele Bălăceanu, Berca, Cilibia, Costești, Movila Banului, Breaza, Grebănu, Tisău, Luciu și Pănătău.  Aceeași situație se regăsește și în grădinițe din Pătârlagele, Poșta Câlnău, Racovițeni,  Sărulești, Scorțoasa, Smeeni, Topliceni, Vadu Pașii, Vâlcelele, Merei, Largu, C.A Rosetti, Bisoca dar și la școala din satul Rudari, din aceeași comună Bisoca. De asemenea, Grădinița 5 din Buzău, dar și o grădiniță din Nehoiu și una din Râmnicu Sărat nu au nici un angajat vaccinat, ceea ce înseamnă că toți acești copii înscriși la aceste unități de învățământ au rămas acasă.

Din păcate, multe aceste grădinițe vor rămâne închise și săptămâna viitoare, pentru că procentele celor vaccinați nu s-au modificat atât de mult încât să se ajungă la pragul de 60 la sută.

„Creșterile procentelor de personal vaccinat sunt într-o normalitate firească. Nu avem salturi incredibile. La baza acestei creșteri au stat conștiința fiecăruia și dorința elevilor și a personalului de a relua activitățile didactice în format fizic,” a mai declarat Meiroșu.